Ion Rădulea investește 100-150 de milioane de euro într-un proiect de birouri și locuințe la Politehnica

Andreea Neferu 13/11/2017 | 12:36 Ştiri
Ion Rădulea investește 100-150 de milioane de euro într-un proiect de birouri și locuințe la Politehnica

Omul de afaceri Ion Rădulea, care controlează compania de dezvoltare imobiliară River Development, cunoscută pentru proiectul de birouri ridicat pe terenul fostei fabrici Semănătoarea din București, estimează că va investi între 100 și 150 de milioane de euro în construcția unui proiect mixt de birouri și locuințe pe o parte din terenul fostei platforme industriale Pumac, situat lângă stația de metrou Politehnica din Capitală.

Proiectul, denumit The Light, va fi construit pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați din fosta platformă Pumac și se va afla ”gard în gard” cu proiectul de birouri Campus 6 al suedezilor de la Skanska, care au cumpărat în urmă cu doi ani un lot de 2,1 hectare din terenul Pumac de la Rădulea și de la familia Bonte.

River Development a demarat deja lucrările de construcție pentru prima clădire a proiectului de birouri The Light. Investiția în acest prim imobil, care va avea o suprafață închiriabilă de 21.000 de metri pătrați, se ridică la 33,5 milioane de euro, clădirea urmând să fie gata în trimestrul al patrulea al anului viitor. ”Suntem în discuții cu doi chiriași. Cea mai mare suprafață pentru care suntem în discuții este de 10.000 de metri pătrați”, a spus Rădulea, fără a preciza numele companiilor cu care River Development se află în negocieri pentru prima clădire de birouri din The Light și nici dacă acestea se vor reloca din alt proiect de birouri sau își extind spațiile de pe piața românească.

În total, The Light va cuprinde trei clădiri de birouri ce vor fi ridicate pe 17.000 din cei 32.000 de metri pătrați ai terenului deținut de Rădulea pe fosta platformă Pumac, restul suprafeței urmând să fie ocupat de proiectul rezidențial, ce va cuprinde patru blocuri cu peste 1.000 de apartamente. Construcția locuințelor ar urma să înceapă anul viitor sau în 2019. ”Construcția apartamentelor va începe spre sfârșitul dezvoltării primei clădiri din The Light. Ca să putem avea vânzări bune, trebuie să creăm masă critică suficientă de oameni care să lucreze în aceste birouri”, spune Rădulea.

El afirmă că investiția totală în The Light, de 100-150 de milioane de euro, va fi finanțată și prin credite bancare, având în vedere că partea de capital propriu va acoperi 25-30% din suma necesară proiectului imobiliar, la care se adaugă și valoarea terenului propriu-zis.

Rădulea estimează că în zona Politehnica, chiriile birourilor sunt similare cu cele din zona Barbu Văcărescu, încadrându-se între 14 și 15 euro/metru pătrat/lună.

Zona de centru-vest a Capitalei este unul dintre cele mai fierbinți puncte de dezvoltare imobiliară în acest moment, companii precum Skanska, CA Immo, Forte Partners sau Vastint lucrând la proiecte de birouri în această parte a Bucureștiului.

”În doi ani, peisajul va fi de nerecunoscut și dorim să oferim o nouă destinație zonei, care este insuficient dezvoltată comparativ cu zona Floreasca-Barbu Văcărescu de exemplu (…). România nu poate opri exodul de forță de muncă în străinătate, însă cu siguranță pe anii viitori, având în vedere creșterea economică fără precedent, posibil ca tinerii să ia în calcul oportunitățile din țară”, afirmă Rădulea.

The Light este cel de-al doilea proiect mixt din portofoliul River Development, după cel pe care compania îl are în dezvoltare pe fosta platformă Semănătoarea din București, Sema City, care va cuprinde birouri, rezidențial și retail și va include actualul parc de birouri Sema Office.

Primele două clădiri de birouri ale parcului Sema Office, cu o suprafaţă totală construită de 79.000 de metri pătrați, au fost vândute fondului austriac de investiţii Europolis (actualmente CA Immo) în 2006. În 2014, River Development a început construcția unei noi clădiri de birouri în cadrul parcului, de peste 14.000 de metri pătrați, ce a fost finalizată în 2016. Tot anul trecut, au început lucrările la două noi clădiri de birouri, cu o suprafață totală de 26.600 de metri pătrați și care ar urma să fie gata anul viitor. ”La Sema vor fi 1.400 de louințe. Pe partea de birouri, vor fi peste 100.000 de metri pătrați în total”, spune Rădulea.

Tot la Semănătoarea, River Development controlează parcul industrial Sema Parc.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.