Iohannis: România s-a angajat să le asigure profesorilor salarii motivante și un statut înalt

Elena Marinescu 20/09/2022 | 19:20 Ştiri
Iohannis: România s-a angajat să le asigure profesorilor salarii motivante și un statut înalt

Măsurile de sprijin pe care “România s-a angajat să le asigure profesorilor” au fost puse în centrul descrierii pe care președintele Klaus Iohannis a făcut-o procesului “România Educată”.

El a prezentat consultările și acțiunile de implementare a proiectului său într-un scurt discurs transmis în cadrul Transforming Education Summit, eveniment desfășurat în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

În discurs, șeful statului a spus că profesorii sunt “inima educației”, iar autoritățile române s-au angajat “să să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire inițială și continuă adecvată, salarii motivante și un statut profesional înalt”, dar și “o mai mare autonomie”.

În condițiile în care cele două proiecte ale legilor educației, ce implementează “România educată”, au fost puse în dezbatere publică pe parcursul verii, când profesorii erau în vacanță, Iohannis a invocat și participarea profesorilor la procesul decizional, pe care o declară esențială.

“Profesorii sunt inima educației. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire inițială și continuă adecvată, salarii motivante și un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităților școlare. Participarea profesorilor la procesul decizional este esențială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaționale”, a declarat şeful statului potrivit edupedu.ro.

Președintele a încheiat printr-o nouă referire la banii profesorilor și susținerea financiară a educației: “Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educația în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanțării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor și, astfel, în viitorul nostru.”