Ştiri

Iohannis: Proiectul România Educată are un sprijin financiar istoric – 3,6 miliarde de euro

Proiectul „România Educată” beneficiază de un „sprijin financiar istoric” de peste 3 miliarde şi jumătate de euro, a afirmat miercuri seara la Palatul Cotroceni preşedintele Klaus Iohannis.

El a adăugat că va fi înfiinţat şi un grup de lucru transpartinic care se va ocupa cu aspectele cadrului legislativ în vederea implementării proiectului.

Am avut în ultimele trei zile la Palatul Cotroceni ultimele consultări privind România Educată şi trecerea la implementare. Vorbim de nu mai puţin de 10.000 de persoane şi peste 5.000 de organizaţii şi instituţii fiind direct implicate. În urma discuţiilor au reieşit o serie de lucruri importante.

Coaliţia susţine acest proiect. Chiar săptămâna viitoare Guvernul îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele României Educate, urmând să stabilească un plan şi calendar de implementare. Educaţia trebuie să fie baza comună de construcţie şi să nu mai aibă culoare politică. În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ pentru implementarea proiectului”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.

 

Proiectul România Educată are un sprijin financiar important, istoric aş spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanţa cu 400 de milioane de euro renovarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranţei şi a securităţii copiilor şi dascălilor în şcoli„, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Agerpres, şeful statului a adăugat că „este momentul să trecem la implementarea proiectului ‘România Educată’ şi să dăm întâietate investiţiilor în sistemul de educaţie„. Iohannis a subliniat că a insistat să fie asigurată finanţarea necesară pentru o parte dintre priorităţile şi reformele proiectului, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Mă refer, de exemplu, la reducerea abandonului şcolar, prin sprijinirea a peste 2.500 de unităţi de învăţământ preuniversitar, dotarea a 10.000 de laboratoare şi cabinete şcolare, mobilarea a 75.000 de săli de clasă, construirea a 140 de creşe şi servicii complementare de educaţie timpurie, realizarea a 10 centre de învăţământ dual, dezvoltarea unei reţele de şcoli verzi şi formarea a 100.000 de cadre didactice pentru predarea online„, a detaliat preşedintele Iohannis.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies