Iohannis: Nu am atins vârful epidemiei în România. Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare

Elena Marinescu 28/04/2020 | 19:56 Ştiri
Iohannis: Nu am atins vârful epidemiei în România. Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a reinterat marţi seara într-o conferinţă de presă faptul că România va relaxa gradual, începând din 15 mai, o serie dintre măsurile impuse pentru limitarea epidemiei cu noul coronavirus. Şeful statului a făcut o serie de precizări privind evoluţia cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, în contextul pandemiei declarate la nivel global.   

„Pericolul nu a trecut şi e nevoie în continuare de maximă atenţie. Faptul că relaxăm anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa noastră de dinainte de 15 mai. Experţii spun că nu ştiu când vom reveni la viaţa normală. Vor rămâne multe restricţii în vigoare, nu vom putea ieşi la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate decât cu un motiv serios, nu ne vom putea întâlni decât câte trei.

La intrarea în unităţi cineva va măsura temperatura. Iată câte restricţii vom avea. Marile festivaluri nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Sunt mulţi care doresc reluarea competiţiilor sportive, dacă se vor relua e o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Lucrurile nu vor intra repede în normalitate. Nu se întâmplă totul dintr-o dată, măsurile vor fi graduale. Dacă după o măsură creşte numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi. E nevoie de echilibru şi abordare responsabilă”, a spus şeful statului.

El a mai spus că îşi doreşte ca în această toamnă să aibă loc alegeri locale şi, la termen, cele parlamentare, însă este important ca acesta să fie organizate „atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie”.

„Dar dacă nu se pot ţine în siguranţă, atunci vor trebui amânate. Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a spus el. Preşedintele a precizat că săptămâna viitoare se va decide dacă se va prelungi starea de urgenţă sau va fi găsită o formulă alternativă, cum este starea de alertă, hotărârea urmând să fie luată după apariţia unor noi date despre evoluţia epidemiei de coronavirus.

„Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare”

Iohannis a remarcat că este mai mult de o lună şi jumătate de când trăim cu această epidemie, că societatea românească a dovedit maturitate, dar că nu am atins vârful epidemiei, iar relaxarea restricţiilor din 15 mai nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o. ”Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare, nu ne vom putea întâlni decât câte trei, nu ne vom putea întâlni la restaurant”, a explicat preşedintele.

Distanţarea socială, greu de aplicat în şcoli

Hotărârea de a nu fi deschise şcolile după data de 15 mai a fost luată pentru că în instituţiile de învăţământ din ţară nu ar fi condiţii pentru distanţarea socială, măsură ce limitează răspândirea noului coronavirus, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

„Decizia s-a bazat pe faptul ca în şcolile noastre distanţarea nu poate fi realizată în condiţii de şcoală normală şi în şcolile noastre sunt foarte mulţi elevi. Ştiţi că sunt şcoli care lucrează în schimburi, deci distanţarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă la şcoală şi pot duce boala acolo. Elevii se pot infecta la şcoală şi pot duce boala acasă, unde mulţi, de exemplu, trăiesc şi cu bunicii, care sunt grup foarte vulnerabil”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Mai mult, el a subliniat că elevii din clasele terminale, care sunt o excepţie, nu sunt obligaţi să meargă la şcoală pentru a se pregăti pentru testele naţionale, ci doar au posibilitatea de a merge. „Am decis, cu toţii împreună, să nu redeschidem şcolile decât pentru clasele terminale şi aici, iarăşi s-au grăbit unii, elevii din clasele terminale nu sunt obligaţi să meargă la şcoală. Ei au această oportunitate să meargă la şcoală pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge şi se pot pregăti în continuare altfel”, a detaliat preşedintele.

În acest sens, şeful statului a amintit că în Italia a fost luată aceeaşi decizie de a păstra instituţiile de învăţământ închise. În contextul acesta, elevii au varianta studiului online, iar şeful statului a vorbit de opţiunile pentru cei care nu au această posibilitate în prezent. „Foarte mulţi copii, din fericire, au acces online. Mulţi copii nu au.

Pentru ei, ministerul va veni cu soluţii, probabil, posibil, cu achiziţii de tablete care vor fi puse la dispoziţie. Acolo unde copiii, de exemplu, nu au nota în catalog de la începutul semestrului doi, vor fi invitaţi la şcoală în condiţii de maximă siguranţă şi distanţare. Poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă şi în acest fel vor putea să fie încheiate situaţiile lor”, a spus el.

Ghiduri pentru predarea online

Soluţii pentru aceşti tineri ar trebui găsite, la nivel de minister, până în septembrie, a adăugat preşedintele. De asemenea, potrivit şefului statului, este nevoie de ghiduri pentru predarea online. „Am pretenţia, şi am găsit că la minister se vede exact la fel chestiunea, să fie elaborate ghiduri şi pentru dascăli. Majoritatea dascălilor improvizează, trebuie s-o recunoaştem, acum când lucrează online.

Trebuie să existe ghiduri, trebuie să se facă metodologii, trebuie să se facă material auxiliar online, care va fi folosit de dascăli atunci când se va reveni, dintr-un motiv sau altul, pe care acum putem doar să îl ghicim, pe forma de învăţământ online. Este foarte-foarte mult de lucru şi ţinta nu sunt doar copiii care acum nu au acces, ţinta este întreaga populaţie şcolară şi dascălii care vor trebui să ştie cum să folosească aceste medii pentru a garanta o şcoală performantă”, a afirmat Iohannis.

El a vorbit şi despre faptul că legislaţia le permite părinţilor să stea acasă, dacă şcoala este închisă. „Eu cred că foarte mulţi au o problemă cu asta, dar, pe de altă parte, gândiţi-vă ce problemă ar avea dacă şi-ar trimite copilul la şcoală şi copilul ar veni bolnav acasă şi ar aduce boala în familie. Cred că ar fi mult, mult mai complicat şi având în vedere că există această lege care sprijină şi practic şi financiar părinţii care trebuie să stea cu copiii, îşi va găsi fiecare familie de români o soluţie proprie, cu toţii, evident, în speranţa că această fază nu va dura prea mult”, a spus Klaus Iohannis.