Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Germaniei: Presiunea asupra Rusiei trebuie să se intensifice

Andrei Dumitru 04/05/2022 | 16:21 Ştiri
Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Germaniei: Presiunea asupra Rusiei trebuie să se intensifice

Preşedintele Klaus Iohannis  adeclarat, miercuri, la întâlnirea cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, că este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni, subliniind şi necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia. De asemenea, președintele a reiterat aşteptările României privind aderarea la spaţiul Schengen.

„Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni. Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii”, a declarat a Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier.

Iohannis: Am reiterat aşteptările legitime ale României privind aderarea la Schengen

„Am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii”, a spus Iohannis, în conferinţa comună cu preşedintele german.

 

Şeful statului a mai arătat că relaţia bilaterală, cu caracter strategic, dintre România şi Germania este foarte puternică şi are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar.

„Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulţi ani, primul partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească. Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două ţări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că România doreşte aprofundarea cooperării cu Germania în domeniul securitar la Marea Neagră, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Madrid. În context, preşedintele Iohannis i-a mulţumit omologului german pentru participarea Germaniei la asigurarea poliţiei aeriene întărite pentru România.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi situaţia economică la nivel european, în special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina.

„Uniunea va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact şi a-şi consolida rezilienţa economică”, a spus Iohannis.

În context a fost abordată şi tema securităţii energetice, cu accent pe implementarea deciziilor Uniunii de eliminare a dependenţelor energetice de Federaţia Rusă.

„Am evidenţiat faptul că România doreşte să îşi asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Aşa cum am mai spus, este necesară optimizarea infrastructurii şi creşterea capacităţilor europene de producţie energetică, precum şi asigurarea rezilienţei energetice pe termen lung, inclusiv printr-o tranziţie verde sustenabilă din punct de vedere socio-economic”, a mai afirmat Iohannis.

Vizita preşedintelui Frank-Walter Steinmeier are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relaţiei bilaterale, a informat Administraţia Prezidenţială.

FOTO: Presidency.ro