Iohannis, discurs în Parlament la al doilea mandat de preşedinte. Ce le-a transmis românilor din străinătate

Elena Marinescu 21/12/2019 | 14:45 Ştiri
Iohannis, discurs în Parlament la al doilea mandat de preşedinte. Ce le-a transmis românilor din străinătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că preia cu multă emoţie al doilea mandat de şef al statului şi a dat asigurări că va fi preşedintele tuturor românilor.

„Preiau astăzi cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte al României. Profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată primesc astăzi această înaltă responsabilitate cu multă recunoştinţă şi cu speranţă în ceea ce priveşte viitorul României.

Le mulţumesc concetăţenilor noştri care au înţeles că votul constituie esenţa democraţiei şi cel mai puternic instrument aflat la îndemână pentru a indica drumul pe care vrem ca ţara noastră să îi parcurgă. Îmi voi dedica toată puterea şi priceperea următorilor cinci ani pentru progresul naţiunii române însufleţit de credinţa că destinul românilor rezidă în forţa uriaşă creatoare a neamului nostru.

Înţelegând pe deplin responsabilităţile constituţionale, vă asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat şi susţinut, cât şi al celor care au avut altă opţiune”, a spus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului, şedinţă în care a depus jurământul de învestitură pentru al doilea mandat.

El a adăugat că, în limitele competenţelor constituţionale, va face tot ceea ce stă în puterile sale pentru ca „România europeană, modernă şi puternică, visul unor întregi generaţii pentru care românii au ridicat baricade în decembrie 1989 şi proiectul pentru care au ieşit de nenumărate ori în stradă şi la vot să devină realitate”.

Potrivit Agerpres, şeful statului a amintit de realizarea Marii Uniri de la 1918 şi a făcut apel la unitate. „Istoria ne învaţă multe lecţii, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăţi care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alţii. Nu trebuie să fugim de responsabilităţi.

Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forţele şi energiile, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, pentru că doar împreună vom reuşi!”, a afirmat Iohannis, arătând că nu a existat niciun obiectiv naţional de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, fără solidaritate sau fără implicarea majorităţii românilor.

Şeful statului a arătat că la trei decenii de la Revoluţia din decembrie 1989, deşi există progrese evidente, „bilanţul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul aşteptărilor societăţii şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul real al ţării”.

„Trebuie să depăşim odată pentru totdeauna marasmul veşnicei perioade de tranziţie. Prea multe generaţii au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate. Nu ne mai putem permite să irosim preţioase şanse, valoroase oportunităţi şi inestimabil timp! Este, aşadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a României”, a mai spus Iohannis.

Mesaj special către românii din Diaspora

Preşedintele le-a transmis românilor din străinătate că sunt aşteptaţi cu drag acasă şi că impicarea lor este de nepreţuit.

Dragi români de pretutindeni, Și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă! Indiferent că trăim în interiorul granițelor sau în afara lor, în inimile noastre visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă și sigură, o casă primitoare pentru toți cetățenii săi. Devotamentul și implicarea voastră sunt de neprețuit și contăm și în viitor pe contribuția voastră valoroasă!

La 30 de ani de la Revoluția din 1989, trebuie să avem maturitatea să înțelegem că suntem obligați să ne rupem definitiv de tarele trecutului și să începem un nou capitol.

Destinul nostru va fi pe atât de impunător, pe cât de măreț este idealul în care credem. Să credem, așadar, cu toată tăria, că transformarea țării noastre poate fi extraordinară, iar, peste ani, 2019 să rămână în istorie ca reperul definitoriu al începerii construcției României normale! Când ne va fi greu, să ne găsim sprijin unii în ceilalți, fiindcă noi, românii, oriunde ne-am afla, suntem o mare familie, uniți pentru totdeauna de dragostea de țară care ne dă forța să depășim orice obstacol.”, le-a transmis Klaus Iohannis.