De ce crede Iohannis că politicile fiscal-bugetare ale Guvernului vor afecta puterea de cumpărare a românilor

Sebastian Popescu 03/04/2018 | 18:10 Ştiri
De ce crede Iohannis că politicile fiscal-bugetare ale Guvernului vor afecta puterea de cumpărare a românilor

Președintele Klaus Iohannis a avertizat Guvernul că legea salarizării și modificările sale ulterioare au creat noi discriminări între categoriile de salariaţi și este departe de a aduce stabilitate şi echilibru în sisteuml bugetar.

Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu, cărora le-a cerul lămuriri cu privind legea salarizării şi efectele ei. În urma acestei întâlniri, președintele a transmis că politicile fiscale ale Guvernului sunt imprudente şi necorelate cu dinamica economiei, într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Citește și: Salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei în luna ianuarie față de decembrie 2017

Șeful statului a mai atras atenția că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente şi necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuţiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului şi reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creştere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar, a mai arătat Iohannis.

Însă, în opinia Guvernului, oficial, ne merge bine. La câteva ore după întâlnirea cu președintele, Viorica Dăncilă a luat cuvântul în Parlament, unde a fost chemată de PNL să explice unde sunt banii din creşterea economiei. Premierul și-a început discursul prin critici aduse opoziției, care „a pus la bătaie un discurs alarmist” pentru a contesta programul de guvernare al PSD. De asemenea, Viorica Dăncilă a ținut să precizeze că scenariile alarmante nu s-au adeverit, iar România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa.

„Scenariile alarmante nu s-au adeverit. Dimpotrivă, România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa şi chiar din lume, iar această creştere se simte acum în buzunarele românilor. Încă de la preluarea mandatului mi-am arătat disponibilitatea şi deschiderea la dialog. Este singura modalitate în care România poate merge înainte. Ura, dezbinarea, exportarea acestor discursuri politicianiste în afara ţării nu vor aduce nimic bun”, a transmis premierul Viorica Dăncilă, potrivit news.ro.

Citește și: Contribuțiile la pensiile private au scăzut cu până la 12% după revoluția fiscală

Politicile fiscale ale Guvernului au adus nemulțumiri în rândurile salariaților. În luna ianuarie, salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei, respectiv 5,5%, față de valoarea din luna decembrie a anului trecut, până la nivelul de 2.484 de lei, potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

De asemenea, contribuțiile la Pilonul II de pensii au scăzut cu până la 12% în ianuarie, când a intrat în vigoare revoluția fiscală.