Iohannis: Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19 – VIDEO

NewMoney 08/07/2020 | 17:41 Ştiri
Iohannis: Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19 – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este o zi tristă, având un număr record de îmbolnăviri de COVID-19. După vizita la Institutul Cantacuzino, el a spus că a găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi că aproape 45.000 de teste de pentru coronavirus au fost prelucrate în ultimele zile.

”Trebuie să vorbim în acest context şi despre pandemie. Azi e o zi tristă. Avem număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus. Peste 550 de persoane detectate de ieri până azi. În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie şi pot să spun că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenţă, în care autorităţile au luat măsuri dure. E a doua lună deja când avem stare de alertă şi lucrurile vedem că nu au evoluat aşa cum ne-am dorit cu toţii. Însă, în acest context, revin la ce am mai spus de multe ori. Răspunderea e partajată între autorităţi şi cetăţeni. Ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obţinut până acum. Masca, distanţa şi evident spălat pe mâini. Trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii, fiindcă în această perioadă în loc să fim toţi de aceeaşi parte, politicienii să sprijine Guvernul, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. E o cale eronată”, a afirmat preşedintele.

El a spus că este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte.

”Solicit Parlamentul să ia în dezbatere, în regim de urgenţă, legea care clarifică carantina şi izolarea, pentru a reda autorităţilor acest insturment extrem de important în perioadă de pandemie. Nu e momentul să lăsăm garda jos. Împreună am parcurs relativ bine perioada de până acum. Haideţi să continuăm! Nu lăsaţi garda jos! E în joc viaţa voastră şi a celor dragi vouă. Aici nu vorbim de jocuri politice, aici vorbim de o boală care, din păcate, a rămas în societate. Virusul nu ţine cont de graniţe, de legi, de abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm – conştiinţa noastră”,a argumentat preşedintele.

„Dacă vrem să ne și mișcăm, să funcționeze economia, să mergem la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Rolul autorităților este să emită normele, rolul spitalelor să trateze bolnavii, rolul nostru este să nu ajungem la spital, este o boală foarte periculoasă”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis, despre alegerile locale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că alegerile locale în septembrie se pot organiza. ”Dacă respectăm aceste reguli simple, masca, distanța, putem să mergem să alegem autoritățile locale. Nu evenimentul este problematic, ci campania. Cu siguranță campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Vom avea campanii pe mediul online, pe TV etc”, a declarat șeful statului. El a subliniat că procesul de votare în sine se poate organiza dacă se respectă toate normele.

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat joi o vizită de lucru la Institutul Cantacuzino.

Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării, prelucrează teste pentru COVID-19. Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale din cadrul institutului este acreditat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1969 şi este Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România.

Premierul Ludovic Orban a făcut în luna aprilie o vizită la institut, ocazie cu care a anunţat că unitatea are o capacitate de testare pentru coronavirus de 500 de teste pe zi, dar poate fi suplimentată, la nevoie, până la 1.000 de teste pe zi.

România alocă 3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, dar suma va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate. Profesor doctor Mircea Ioan Popa a spus că perioada de testare este de 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.