Iohannis, apel pentru diaspora: Dragii mei, nu veniţi anul acesta acasă de sărbători – VIDEO

NewMoney 03/04/2020 | 14:56 Ştiri
Iohannis, apel pentru diaspora: Dragii mei, nu veniţi anul acesta acasă de sărbători – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că urmează săptămâni foarte dificile şi că depinde de noi să avem cît se poate de puţine victime ale epidemiei de coronavirus. El le-a cerut românilor din diaspora să nu vină anul acesta acasă de sărbători. PŞreşedintele a solicitat forţelor de ordine, inclusiv celor de la frontieră, să fie vigilente.

”Urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România. Vor veni momente cu o mare încărcătură emoţională, care ne vor testa solidaritatea şi unitatea. Avem de deplâns 116 persoane. Câte victime va mai face epidemia? Nu ştim. Dar depinde de noi să fie cât mai puţine. Dacă nu respectăm măsurile luate de autorităţi, cazurile se vor înmulţi. Nimeni nu va fi cu adevărat în siguranţă până nu vom fi cu toţii în siguranţă”, a declarat preşedintele.

El a amintit că se apropie cele mai importante sărbători creştine, pe care oamenii le celebrează an de an alături de familie şi apropiaţi.

”Învierea Domnului găseşte lumea într-o criză profundă. Fac apel către românii din diaspora: Nu veniţi anul acesta acasă de sărbători! E foarte important să înţelegeţi că revenirea acasă poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât şi pentru cei la care ţineţi. Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanţă. E singurul mod de a ne manifesta afecţiunea fără a le pune în pericol sănătatea”, a subliniat preşedintele.

El a admis că pentru milioane de credincioşi este o dramă reală să nu poată merge la biserică de sfintele sărbători.

”Această perioadă va trece şi ne vom reuni în bisericile noastre cu şi mai multă credinţă. Nu e altă cale de a vă proteja în afară de a sta acasă şi a respecta regulile de distanţare socială.  E cea mai puternică mărturie a dragostei creştineşti. Sacrificiile făcute de fiecare dintre noi ajută la limitarea infecţiei”, a adăugat Klaus Iohannis.

El a făcut un apel special către forţele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei.

”Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetăţenii români şi asta înseamnă să asiguraţi cu fermitate respectarea legilor şi ordonanţelor militare. Fiţi vigilenţi!”, a spus preşedintele.

Președintele a precizat că doar respectând cu stricteţe, riguros, regulile îi protejăm pe cei apropiaţi.

”Este imperativ să staţi acasă şi să limitaţi deplasările doar la cele strict necesare. Păstraţi distanţa de cel puţin 2 metri, nu vă îmbrăţişaţi cu prietenii, nu daţi mâna, spălaţi-vă pe mâini când reveniţi acasă. Autorităţile dotează spitalele cu tot ce este necesar, dar nu în spitale vom stopa epidemia, răspândirea virusului are loc în comunitate”, a declarat preşedintele Iohannis.

Fără solidaritatea şi unitatea cetăţenilor nuvom reuşi. Împreună vom câştiga.