Ioan Niculae și Adriean Videanu, achitați de Înalta Curte în Dosarul Romgaz

Andrei Dumitru 19/12/2022 | 16:25 Ştiri
Ioan Niculae și Adriean Videanu, achitați de Înalta Curte în Dosarul Romgaz

Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru Adriean Videanu, alături de alţi inculpaţi în Dosarul Romgaz, au fost achitaaţi, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Achită pe inculpatul Niculae Ioan pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, (…) achită pe acelaşi inculpat pentru complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (55 acte materiale), (…) achită pe inculpatul Videanu Adriean (…..) pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, achită pe acelaşi inculpat pentru participaţie improprie la complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (3 acte materiale)”, se arată în minuta sentinţei.

Şi alţi inculpaţi din acelaşi dosar au fost achitaţi.

Instanţa a menţinut, însă, măsura asigurătorie a sechestrului instituită prin ordonanţa nr. 146/D/P/2010 din 2 septembrie 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatei persoană juridică S.C. Interagro S.A., până la concurenţa sumei de 282.630.330,49 lei.

De asemenea, a menţinut măsura asigurătorie a sechestrului instituită prin ordonanţa nr. 146/D/P/2010 din 8 iunie 2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Niculae Ioan, dar şi asupra bucurilor altor inculpaţi.

”Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii”, se mai arată în minuta sentinţei.

Dosarul Romgaz

Omul de afaceri Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al Interagro, şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, alături de alte nouă persoane, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul „Romgaz-Interagro”, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare.

Grupul ar fi fost iniţiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, cel mai bogat român în 2013, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de euro, potrivit ”Top 300 Capital Cei mai bogați români”, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, şi cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palaşcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.).