Investitorul din umbră: cum a schimbat Horia Manda destinul a 38 de afaceri românești

Ionuț Ancuțescu 07/11/2016 | 11:45 Special
Investitorul din umbră: cum a schimbat Horia Manda destinul a 38 de afaceri românești

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Matematician de formație, Horia Manda, șeful fondului de investiții Axxess Capital, a cumpărat companii în valoare de peste 200 de milioane de euro, în două decenii.

Drumul spre bursă al binecunoscutului Bitdefender a fost desenat cu ajutorul unui personaj aproape necunoscut publicului larg: Horia Manda, un pionier al fondurilor de private equity și unul dintre cei mai discreți investitori din România. NewMoney vă spune povestea sa.

Cu o cifră de afaceri de 87 de milioane de euro în 2015, Bitdefender se pregătește pentru oferta publică inițială (IPO). Primul pas este atragerea unui fond de investiții. Acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor, însă pachetul majoritar de acțiuni va rămâne la familia care a pus pe picioare afacerea, au explicat pentru NewMoney reprezentanții companiei.

Măriuca și Florin Talpeș au înțeles repede că deschiderea acționariatului poate dezvolta exponențial businessul Bitdefender, însă primul pas a fost greu. La mijlocul anilor 2000, cei doi matematicieni erau deja curtați de fonduri străine de investiții. L-au ales însă pe Horia Manda.

Matematica unei tranzacții. Pe 7 decembrie 2007, Florin Talpeș îi vindea 7% din companie, pentru șapte milioane de dolari. „Deschiderea acționariatului a fost un pas foarte mare, o schimbare majoră pentru noi“, spune acum Florin Talpeș. Între timp, participația Axxess Capital, compania condusă de Manda, a crescut semnificativ. „Noi avem 37,32% din acțiuni“, mărturisește investitorul într-un interviu în exclusivitate pentru NewMoney. Privind în urmă, Talpeș este mulțumit de decizia luată. „Acționarii care nu sunt implicați în viața de zi cu zi a companiei pun și altfel de întrebări, văd riscuri acolo unde noi nu vedem, se îngrijorează în momente în care nouă ni se pare că cerul e perfect senin“, spune el.

florin-talpes_bitdefender_mediafax_newmoney
Florin Talpeș, CEO Bitdefender FOTO: Mediafax

 

În cele două decenii de activitate, Manda a investit peste 200 de milioane de euro în aproape 40 de companii și, de cele mai multe ori, a pariat pe afaceri care și-au dovedit valoarea. Primii bani i-au fost încredințați de Congresul american. Fondul respectiv, RAEF, și-a încheiat activitatea cu un randament mediu (IRR – internal rate of return) de 25%. „Horia Manda este unul dintre foarte puținii manageri de fond încă activi din generația celor care au început în anii ’90. Mai mult decât atât, apetitul investițional i-a rămas la fel de proaspăt ca în anii de început, deși lucrurile s-au schimbat mult în private equity“, spune Doru Lionăchescu, președinte BT Capital Partners.

Matematician la rândul său, Manda recunoaște că i-a fost greu să-l convingă pe Talpeș să cedeze acel prim pachet de 7%. „A fost foarte complicat, pentru că este un ardelean destul de reținut și prudent“, spune investitorul. Cei doi s-au cunoscut tot printr-un matematician. Ambii erau sponsori ai Școlii Normale Superioare, instituție înființată de Nicușor Dan. „Mi-a făcut plăcere să îi susțin ideea și ulterior RAEF și eu personal am devenit finanțatori și sponsori pentru un număr de ani la această școală normală superioară, acolo unde am întâlnit familia Talpeș“, spune Manda.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.