Investitorii chinezi se uită cu atenție către piața rezidențială românească

Andreea Neferu 12/10/2017 | 18:26 Ştiri
Investitorii chinezi se uită cu atenție către piața rezidențială românească

Investitorii chinezi sunt din ce în ce mai interesați de piața locală imobiliară, iar un semnal în acest sens a fost dat anul acesta după ce fondul suveran al Chinei, China Investment Corp, a cumpărat de la fondul Blackstone activele logistice Logicor, ce includ și mai multe depozite în Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara. Chiar și așa, chinezii se uită de fapt mai mult către investiții rezidențiale pe piața locală, potrivit companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

“Interesul investitorilor chinezi pentru piaţa din România este concentrat spre zona rezidenţială, manifestat mai ales prin securizarea unor terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte de tip city-in-city. Un criteriu definitoriu pentru a lua o decizie pozitivă în a investi în piaţa imobiliară din România este dimensiunea. Cu cât proiectul este mai mare, cu atât interesul este mai ridicat. Nu am observat până în prezent vreun interes pentru achiziţiile de clădiri de birouri sau ale altor produse similare”, a declarat Codrin Matei (foto), managing partner, head of office, capital markets and business development al Crosspoint Real Estate.

Conform primelor estimări ale companiei de consultanţă Savills, cu care Crosspoint a  încheiat un parteneriat anul acesta, investiţiile asiatice în Europa au ajuns la 13,5 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 57% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea se datorează în special  vânzării de către Blackstone a portofoliului logistic pan-european Logicor către China Investment Corp pentru suma de 12,12 miliarde de euro (tranzacția a inclus și active aflate în România).

Majoritatea investitorilor asiatici se concentrează pe Marea Britanie şi Germania, care au reprezentat 53% şi respectiv 12% din totalul banilor asiatici intraţi în Europa în ultimele 12 luni. Investitorii asiatici se îndreaptă încet şi către Europa de Est.


Sursă foto: Crosspoint Real Estate

 

← Close