Investitorii care cumpără locuințe pentru a le închiria obțin randamente de până la 9%

Andreea Neferu 28/03/2017 | 11:23 Ştiri
Investitorii care cumpără locuințe pentru a le închiria obțin randamente de până la 9%

Randamentele pe care investitorii le pot obține cumpărând locuințe noi pe care le închiriază ulterior pornesc de la 5-6%, însă pot ajunge și la 8-9% în cazul locuințelor achiziționate în fază de proiect, când discounturile sunt semnificative, potrivit firmei imobiliare Nordis.

„Investițiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare și un risc mai mic decât investițiile pe bursă”, spune Florin Poștoacă, managerul departamentului de investiții din cadrul Nordis.

Investitorii în locuințe noi, destinate închirierii, reprezintă aproape 25% din clienții actuali din sectorul rezidențial, cele mai importante criterii pe care aceștia le iau în considerare în procesul de achiziție fiind zona și prețul, care trebuie să fie cât mai mic pentru ca locuința scoasă la închiriere să asigure un randament cât mai mare. Alte elemente importante pentru investitori sunt ușurința în administrare, facilitățile ansamblului rezidențial, precum și amenajarea locuinței, care trebuie să fie minimală, cu echipamente și obiecte sanitare strict necesare și ușor de înlocuit sau reparat.

Pe de altă parte, cumpărătorii finali, care aleg apartamente pentru locuit, sunt dispuși să aloce bugete cu până la 20% pentru achiziția unei locuințe, fiind mai degrabă interesați de criterii precum panorama sau apropierea de un parc și de o școală bună.

Spre exemplu, în ansamblul Park Residences 5 din zona Băneasa din București, pe care Nordis îl are în portofoliu, anul trecut, în faza de construcție, cumpărătorii finali au achiziționat apartamente de trei camere la etaje intermediare, cu vedere spre lac sau spre o zonă de vile, cu prețuri situate în jurul valorii de 100.000 euro, în timp ce investitorii au cumpărat apartamente de trei camere cu aceeași suprafață la prețuri de 80.000 euro-85.000 euro, dar la parter sau cu vedere spre curtea interioară. Acestea din urmă sunt închiriate în acest moment la tarife lunare cuprinse între 600 euro/lună și 700 euro/lună, în funcție de gradul de mobilare.

Grupul de firme imobiliare Nordis, înființat în 2008 de Emanuel Poștoacă, reunește trei firme: Nordis Management (cu activități de intermediere imobiliară și management de proiecte imobiliare), Nordis Administrare (dezvoltare imobiliară și administrare de imobile) și Nordis Investments (investiții imobiliare). Nordis a lansat anul trecut un brand propriu de apartamente, Nordis Residence, sub care va dezvolta ansambluri rezidențiale în zona de nord a Capitalei. Primul proiect rezidențial este Nordis Residence-Herăstrău Park, pentru viitor fiind planificate alte două proiecte: Nordis Residence-Otopeni și Nordis Residence-Străulești.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.