Investitori: România este la al treilea punct de cotitură, după mineriada din 1999 și tăierile salariale din 2010

Florel Manu 30/06/2017 | 14:12 Ştiri
Investitori: România este la al treilea punct de cotitură, după mineriada din 1999 și tăierile salariale din 2010

Oamenii de afaceri din Coaliția pentru Dezvoltarea României spun că noile măsuri fiscale anunțate de Guvernul Tudose reflectă „disperare privind situația colectării la buget și a deficitului bugetar”.

Dragoș Roșca, venture capitalist și antreprenor, consideră că în ultimii 25 de ani România a trecut deja prin două mari momente de cotitură însoțite de exod de capital și de forță de muncă. Primul moment vizează perioada 1997 – 1998, când „măsurile luate de guvernele Victor Ciorbea și Radu Vasile au condus la mineriada din 1999 încheiată cu înfrângerea de la Costești”, spune Dragoș Roșca. A fost și momentul în care a început migrația forței de muncă spre Occident.

O a doua cotitură este înregistrată în 2010, când măsurile Guvernului Boc au condus la majorarea TVA la 24% și la tăierea salariilor bugetarilor. „România a intrat mai adânc în criză și oamenii au plecat din nou din țară”, completează Roșca.

Citiți și: Efectele creșterilor de salarii: Producătorii nu mai au șanse nici acasă, nici peste hotare

Antreprenorul spune că măsurile anunțate de Guvernul Tudose au un impact mai mare asupra mediului de afaceri în comparație cu situațiile din 1997 și 2010. Roșca spune că nu trebuie neglijate avertismentele venite din partea analiștilor macroeconomici care spun că experimentele executivului îndreaptă România în drumul către Grecia.

Oamenii de afaceri au reclamat și intenția noului guvern de a impozita de anul viitor cu 1% cifra de afaceri și nu profitul. „Suntem într-un mediu economic în care firmele românești sunt extrem de fragile, 43% din ele au resursele către zona negativă”, arată Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România. El adaugă că „orice măsură fiscală luată peste noapte sperie orice nou investitor”.

Cu alte cuvinte, aceste măsuri pot alunga investitorii. „Nu mai poți să-ți faci un business plan pentru că nu îl poți aplica. Îți planifici afacerile la începutul anului și după șase luni sunt anunțate noi măsuri fiscale. Impozitarea cifrei de afaceri ne întoarce în secolul 19”, spune Angela Roșca, managing partner la TaxHouse și consultant fiscal.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.