Investițiile pierdute din industria auto: ce șanse mai are România să atragă miliardele de euro ale greilor din industrie

Pe tabla de șah a investițiilor de anvergură din industria auto a ultimilor ani, România a tot primit mat din partea unor țări precum Ungaria, Polonia sau Slovacia. În aceste condiții, mai are vreo șansă de a atrage miliardele de euro ale greilor din automotive?
Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney
Doar în decurs de doi ani, România a ratat investiții de câteva miliarde de euro în industria auto, marile grupuri din domeniu orientându-se către alte țări din regiune. În 2016, de exemplu, Mercedes-Benz, divizia premium a gigantului german Daimler, alegea ca destinație de investiție Ungaria, unde anunța că va aloca un miliard de euro pentru construcția unei noi fabrici, la Kecskemét.
În același an, același grup Daimler alegea Polonia pentru o fabrică de motoare de 500 de milioane de euro, deși România s-a aflat și ea pe lista scurtă a nemților pentru această investiție. Pe final de an 2016, România mai pierdea în favoarea Slovaciei o investiție ceva mai mică, de circa 60 de milioane de euro, a producătorului japonez de rulmenți și echipamente electronice Minebea de această dată.
O CHESTIUNE DE INFRASTRUCTURĂ. Iar cele de mai sus sunt doar câteva exemple de proiecte industriale de anvergură pierdute de România. De dată mai recentă, anunțul gigantului auto BMW de a investi un miliard de euro într-o nouă fabrică în orașul maghiar Debrecen a pus din nou sare pe rănile României. „Dacă privim în ansamblu evoluția investițiilor în această industrie realizate în țara vecină (Ungaria, n.r.) începând din anii ’90, vedem că apetitul producătorilor a fost constant stimulat prin politici coerente aplicate de autoritățile ungare. Din păcate, România nu a avut aceeași forță de atracție, doi factori, dar nu numai aceștia, fiind fundamentali în luarea deciziilor de investiții: infrastructura rutieră și forța de muncă“, spune Ciprian Gavriliu, partener al companiei de audit și consultanță Deloitte România.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.