Investiţii de peste 5 miliarde de euro, stimularea medicilor şi accelararea vaccinării, priorităţile Programului de Guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR

Elena Marinescu 23/11/2021 | 21:02 Ştiri
Investiţii de peste 5 miliarde de euro, stimularea medicilor şi accelararea vaccinării, priorităţile Programului de Guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR

Secțiunea dedicată domeniului sănătății din programul de guvernare prevede mai multe seturi de măsuri, dintre care unul vizează combaterea epidemiei de Covid-19 și vaccinarea, iar un altul se referă la investițiile în infrastructura medicală din România.

Programul prevede ca în următoarele 90 de zile să se atingă pragul de 10.000.000 de români vaccinați cu schimă completă împotriva Covid-19, iar accesul la testare gratuită al populației să fie universal pentru o perioadă de timp limitată.

De asemenea, este preconizată cheltuirea a 5,2 miliarde de euro din fonduri europene pentru construirea și dotarea unităților medicale, la care se adaugă fonduri de la bugetul de stat.

Citeşte DOCUMENTUL INTEGRAL.

Zece milioane de vaccinați până la sfârșitul lunii februarie 2022

În ce privește măsurile de control a epidemiei, în program se spune că „Ministerul Sănătății trebuie repoziționat ca autoritatea națională care ia deciziile necesare privind sănătatea publică și asistența medicală, necesare pentru controlul pandemiei și pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a tuturor categoriilor de pacienți”.

Formularea sugerează că vaccinarea ar putea intra din nou în competența MS, după ce a fost coordonată de către primul-ministru în perioada guvernului Cîțu. Se vorbește de regândirea campaniei de informare privind vaccinarea și adaptarea ei pentru diversele categorii sociale și în funcție de mediul de proveniență (rural-urban).

„Sprijinul general acordat vaccinării are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile. Atingerea acestui prag poate asigura imunitatea colectivă și în România (dacă se iau în considerare și persoanele trecute prin boală) și revenirea în mod sustenabil la normalitate”, se arată în programul de guvernare.

În momentul de față, doar 7,2 milioane de români sunt vaccinați cu schemă completă ceea ce înseamnă guvernanții își fixează ca obiectiv imunizarea unui număr de aproape un milion de români lunar.

Acces la testare gratuită pentru COVID-19 timp de 60 de zile

Se vor înființa noi centre de testare, iar angajații sectoarelor esențiale vor beneficia de un număr lunar de teste gratuite pentru o perioadă definită de timp, în paralel cu pregătirea sistemului medical pentru un nou val epidemic. Medicamentele antivirale necesare tratării Covid-19 ar urma să devină accesibile și în farmaciile cu regim deschis, pe bază de rețetă.

Se vor stabili criterii clare de internare a bolnavilor cu Covid-19, precum și un circuit al pacientului infectat, cu un pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?)

„Accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile”, prevede documentul. Pentru asta se va asigura instruire în vederea testării/ auto-testării gratuite a angajaților nevaccinați în toate instituțiile publice minimum o dată pe săptămână și pentru unitățile sanitare de 2-3 ori pe săptămână, precum și acces gratuit la testare o dată pe săptămână la centre de testare, medici de familie și ambulatorii de specialitate pentru persoanele asimptomatice.

Programul prevede instituirea unui pact național de solidaritate prin care autoritățile, cultele religioase, angajatorii și mass-media explică și încurajează regulile de reducere a transmiterii COVID-19. Se preconizează „decalarea reală a programului de lucru” pentru reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, organizarea în schimburi a programului școlar pentru reducerea aglomerației și introducerea oriunde este posibil a regimului de tele-muncă. Activitățile neesențiale care generează aglomerație vor fi suspendată pe o perioadă limitată.

Pachete atractive pentru medicii din mediul rural

În ce privește asistența medicală generală oferită populației, noii guvernanți promit înființarea unei rețele naționale de 800 de centre medicale comunitare, dintre care primele 200 în anul 2022. „Fiecare centru va angaja și va contracta servicii cu medici de familie, asistenți medicali, moașă, asistenți comunitari și sociali. Se vor dezvolta la nivelul acestor centre serviciile de telemedicină și de medicină dentară”, se spune în program.

Pentru asigurarea personalului medical necesar în mediul rural și în zone defavorizate se propune:

acordarea unei indemnizații de instalare, a unei locuințe de serviciu și a unui buget de practică medicilor de familie, în colaborare cu autoritățile locale.
prelungirea, la cerere, a perioadei de activitate a medicilor de familie pensionabili.
creșterea numărului de locuri alocate specialității de medicină de familie.
creșterea finanțării pentru angajarea de asistenți medicali comunitari în funcție de nevoile comunității

Reforma rezidențiatului

În ce privește prevenția și programele de sănătate, se propune, printre altele, dezvoltarea, implementarea și finanțarea Planului Național de Control al Cancerului (PNCC) prin abordarea integrată a luptei împotriva cancerului – de la prevenție, screening, diagnostic precoce, acces rapid la tratament, terapii și îngrijire, viață după învingerea cancerului, în concordanță cu Planul European de Cancer.

Este preconizată și o reformă a rezidențiatului, inclusiv prin corelarea locurilor şi posturilor scoase la concurs cu proiecţia pe 5 ani a specialităţilor deficitare şi a nevoilor de asistență medicală și de resurse umane la nivel local și regional.

Documentul elaborat în coaliție prevede elaborarea unei Carte a Sănătății Publice și înființarea unui Înalt Comitet pentru Sănătate Publică, care să stabilească prioritățile și calendarul României în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă din domeniul sănătății și să ofere expertiză și coordonare în cazul urgențelor de sănătate publică. Institutul Național de Sănătate Publică va primi atribuții de coordonator metodologic și tehnic al DSP-urilor.

Investiții masive în infrastructura din Sănătate

La capitolul dedicat finanțării sistemului de sănătate, se propune creștere alocărilor bugetare până la cel puțin 0,5% din PIB anual. Sunt preconizate investiții de 2,4 miliarde de euro din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru sporirea accesului la servicii de sănătate, precum și modernizarea infrastructurii de sănătate.

Alte 2,8 miliarde de euro din fonduri europene ar urma să fie atrase prin Programul Operațional Sănătate pentru:

• construirea spitalelor regionale (Cluj, Craiova, Iași) și alte infrastructuri spitalicești noi;
• investiții în dotări pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din spitale;
• creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară și comunitară (centre medicale comunitare), a serviciilor oferite în regim ambulatoriu (ambulatorii de specialitate), servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului de îmbătrânire a populației şi nevoilor de servicii de sănătate;
• digitalizarea sistemului medical.

Prevederi legate de infrastructura din domeniul medical sunt menționate și la capitolul dedicat Ministerului Dezvoltării, unde se vorbește despre construirea, reabilitarea și dotarea a 200 de centre medicale în mediul rural, șapte spitale (inclusiv maternități), reabilitarea a 15 spitale județene și a 30 de spitale municipale și orășenești.