Investiție de un sfert de miliard de euro: Romgaz construiește o termocentrală nouă la Iernut

Gabriel Bucur 01/11/2016 | 19:14 Ştiri
Investiție de un sfert de miliard de euro: Romgaz construiește o termocentrală nouă la Iernut

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, va construi la Iernut, în județul Mureș, pe locul actualei termocentrale, o unitate nouă de generare a electricității.

În acest sens, Romgaz a anunțat, marți, pe bursă, semnarea unui contract de 269 de milioane de euro cu Romelectro și spaniolii de la Duro Felguera.

Potrivit raportului publicat pe site-ul Bursei de Valori București, obiectul contractului constă în realizarea proiectului „la cheieˮ a unei termocentrale de 400 MW cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, sintagmă care presupune proiectarea, livrarea de echipamente, execuța lucrărilor și punerea în funcțiune a instalațiilor. Valoarea estimată a contractului este de 268.836.329 de euro fără TVA, adică peste 323 de milioane euro cu TVA.

Proiectul de investiții are drept scop eficientizarea activității Romgaz în domeniul producției de energie electrică, prin creșterea randamentului CTE Iernut la minimum 56%, încadrarea în cerințele de mediu și mărirea siguranței de exploatare. De asemenea, o altă direcție a Romgaz este consolidarea poziţiei companiei pe pieţele de furnizare a energiei.

Construcția CTE Iernut reprezintă una dintre cele mai importante investiții făcute în România, în ultimii ani, într-o centrală electrică nouă, care funcționează pe combustibili clasici. Un alt exemplu este investiția de 530 de milioane de euro făcută de OMV Petrom pentru construcția termocentralei de la Brazi, dată în folosință în 2011.

Romgaz a preluat centrala termoelectrică din Iernut în 2013, de la Electrocentrale Bucureşti, în contul unei datorii de 653 de milioane de lei. Noul proiect este finanțat din surse proprii și fonduri din cadrul Planului Național de Investiții, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani de la data în vigoare a contractului.

Romelectro este un grup de firme autohtone de inginerie și montaj în sectorul energetic. Duro Felguera este o companie din Spania specializată în implementarea de proiecte integrate – „la cheie” – pentru companii din sectoare precum energie, industrie, petrol și gaze.

Potrivit unui articol din El Mundo, reprezentanți ai Duro Felguera sunt investigați în Spania pentru dare de mită și o posibilă spălare de bani.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.