Investiție de 500 de milioane de dolari în România anunțată de o companie din Emiratele Arabe Unite

Gabriel Bucur 24/09/2018 | 13:43 Ştiri
Investiție de 500 de milioane de dolari în România anunțată de o companie din Emiratele Arabe Unite

Al Dahra – compania din Emiratele Arabe Unite care, recent, a achiziționat unul dintre cei mai mari producători agricoli din România, Agricost, și a preluat în concesiune Insula Mare a Brăilei – a anunțat, luni, că intenționează să investească 500 de milioane de dolari în România, în următorii cinci ani, în diverse sectoare.

Anunțul coincide cu vizita în România a delegației formate din echipa de conducere a companiei Al Dahra, vizită în cadrul căreia au avut loc mai multe întâlniri și discuții cu înalți oficiali din țară.

„Ca urmare a adăugării Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole, ne dorim să extindem planurile de investiții Al Dahra dincolo de agricultură, în servicii de calitate, cu valoare adăugată. Astfel de investiții vor aduce beneficii pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă pentru cetățenii români și vor îmbunătăți accesul produselor românești la piețele internaționale, prin conexiunile pe care le avem la nivel mondial, stimulând astfel sectoarele agricol și logistic intern. Cel mai important, investițiile vor contribui, la rândul lor, la crearea pe termen lung a unei stabilități în zona producției agricole pentru România, într-un context benefic pentru ambele părți”, a declarat Khedaim Al Derei (foto), vicepreședintele și co-fondatorul Al Dahra.

 

Al Dahra are în vedere achiziționarea de terenuri agricole suplimentar în România și va investi în modernizarea portofoliului existent de mașini și tehnologii agricole. Obiectivul constă în atingerea unei producții anuale de un milion de tone metrice de cereale și furaje combinate până în anul 2022. În paralel, va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, care vor avea capacitatea de două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și de la cele din afara companiei. Centrul de cereale va ajuta la crearea de inventar strategic, rotația stocurilor și tranzacționarea pe piața internațională. În plus, pentru a eficientiza prelucrarea și distribuirea stocului furajer, vor fi implementate cinci instalații de deshidratare și de granulare a furajelor.

Din punct de vedere al investițiilor în logistică și în lanțul de aprovizionare, Al Dahra intenționează să achiziționeze un punct de operare la portul Constanța pentru a ușura exportul de cereale și importul de îngrășăminte. Mai mult, va constitui o companie de îngrășăminte specializată, responsabilă cu importul de îngrășăminte în România și comercializarea pe piețele vecine, cu un volum estimat de 350.000 de tone anual.

Al Dahra va investi și în modernizarea instalațiilor de încărcare din portul de la Brăila, pentru o capacitate sporită a mărfurilor și a traficului de nave.

De asemenea, compania Al Dahra are în plan investiții în sectorul creșterii animalelor, prin înființarea unor ferme agricole cu capacitatea de a găzdui un efectiv de 150.000 de capete din diferite specii de animale. Compania din Emiratele Arabe Unite va realiza și alte investiții care vizează crearea unei rețele eficiente în lanțul agricol de pe piața românească, printre care se vor număra fabrici și puncte de ambalare, precum și alte servicii cu valoare adăugată, în funcție de cerințele businessului.

Planul de investiții Al Dahra va fi implementat în mai multe faze în următorii ani.

Compania Al Dahra, una dintre cele mai mari din sectorul agroalimentar mondial, este specializată în cultivarea, producția și comercializarea de nutrețuri și produse alimentare esențiale, precum și în gestionarea de lanțuri de aprovizionare. Cu o bază de clienți în sectorul guvernamental și cel comercial, Al Dahra are o acoperire geografică extinsă, cu 5.000 de angajați în peste 20 de țări, și deservește peste 45 de piețe.

Grupul deține sau operează terenuri de peste 400.000 de acri (1.620 de kilometri pătrați) în toată lumea, cu 1.200 de puncte de irigare și peste 2.000 de bunuri agricole. Totodată, compania deține și operează 15 unități de prelucrare și ambalare furajeră de ultimă generație și are capacitatea de a produce și de a furniza trei milioane de tone metrice de lucernă și ierburi, anual, industriei creșterii bovinelor.

De asemenea, Al Dahra este un jucător important în ceea ce privește producția, ambalarea, comercializarea și distribuția de cereale, operând trei mori de orez și două mori de făină cu o capacitate de producție anuală de 500.000 de tone de făină și 500.000 de tone de orez. În plus, compania deține și operează un centru de cereale situat strategic în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite, cu 20 de silozuri și cu o capacitate de stocare de peste 300.000 de tone metrice.

 


FOTO: Al Dahra

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.