Invazia hamburgerilor: câte restaurante vrea să deschidă McDonald’s până în 2026

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney
4, 6, 37 – nu sunt numerele câștigătoare la Loto, ci ambițiile de dezvoltare ale lanțului de restaurante McDonald’s pentru anul acesta, anul următor și până în 2026. Meniul complet al McInvaziei este însă și mai complex.
„În mod sigur, terminăm 2017 cu patru restaurante în plus“, explică Daniel Boaje, directorul general al Premier Restaurants România, compania care operează restaurantele McDonald’s pe plan local. Prima unitate din acest an a fost inaugurată recent, într-un centru comercial din Bacău. Urmează deschiderea unui nou restaurant de tip drive în Timișoara, iar până la finalul anului alte două unități vor mai apărea pe harta McDonald’s.
Totuși, planurile sunt mult mai ambițioase, pentru că liderul pieței locale a restaurantelor speră ca, până în 2026, să aibă o rețea cel puțin cu 37 de restaurante în plus față de prezent, trecând astfel de borna de 100 de unități. Dar să vedem și datele problemei.
REȚETA MALTEZĂ. 2016 ar putea rămâne în istoria de pe plan local a lanțului de restaurante drept un an de cotitură, după ce gigantul american a cedat franciza restaurantelor din România companiei malteze Premier Capital, divizie a Hili Ventures, pentru 65 de milioane de dolari. În urma tranzacției, McDonald’s România a început să opereze sub numele Premier Restaurants România, având ca acționari o subsidiară înregistrată în Olanda a companiei malteze (cu 90%) și pe Daniel Boaje (10%).
România se alătură astfel celorlalte cinci state (Estonia, Lituania, Letonia, Malta și Grecia) în care compania malteză deține francize McDonald’s. Operațiunile pe plan local sunt de departe cele mai mari, generând aproape jumătate din veniturile anuale de peste 200 de milioane de euro ale maltezilor. Schimbarea de acționariat pare să fie de bun augur, căci aduce o strategie orientată și către creșterea numărului de restaurante. „Am folosit 2016 ca să pregătim planurile de dezvoltare ulterioare“, explică Daniel Boaje.
Totuși, rețeaua McDonald’s a trecut prin mici modificări și anul trecut, când au fost deschise două noi unități – în centrele comerciale Veranda și Park Lake – și a fost închisă cea din Bucur Obor. Bilanțul de final de an: 68 de restaurante și investiții de 20 de milioane de lei (circa 4,4 milioane de euro), atât pentru noile deschideri de restaurante și cafenele, cât și pentru remodelări ale unităților existente.
DE ACUM ÎNAINTE. „În acest an, bugetul de investiții este dublu“, adică 40 de milioane de lei (aproape zece milioane de euro) și va merge către cele patru noi restaurante, dar și către remodelări. În 2018 McDonald’s va mai bifa încă șase restaurante, iar rețeaua locală ar urma să ajungă la 78 de unități.
Potrivit unui raport al Premier Capital, „în România rata de restaurante per capita este relativ mică, de aceea mai este loc de creștere“. Un calcul simplu arată că, în Malta, există un restaurant pentru 48.000 de locuitori, în timp ce în România, un restaurant „acoperă“ de aproape șase ori mai multe persoane. De aceea, cu un ritm susținut de cel puțin trei restaurante noi inaugurate anual, McDonald’s ar putea ajunge până în 2026 la 105 unități. „Eu sunt și mai ambițios. Întotdeauna am făcut mai bine decât ne-am propus“.
Noii acționari ai McDonald’s se uită atât la orașe în care rețeaua nu are deschise unități, cât și la întărirea prezenței în celelalte centre urbane. Astfel, printre candidate își fac apariția Satu Mare, Alba Iulia, Târgu Jiu, dar și București, Constanța, Cluj, Baia Mare, Craiova și Sibiu. „Analizăm orice oportunitate. În București vor mai fi deschise încă trei restaurante în viitorul apropiat“, mai spune directorul general. Printre criteriile de care țin cont înainte de a face o investiție nouă sunt numărul de locuitori ai orașului-țintă, creșterea economică și o rată scăzută a șomajului.
CEI CARE FAC JOCURILE. McDonald’s nu este singurul care mizează pe expansiune. Competitori apăruți în piață pe segmentul restaurantelor cu servire rapidă în ultimii ani (precum clujenii de la Salad Box sau suceveanul Ștefan Mandachi, de la Spartan) s-au dezvoltat agresiv, ajungând în primii cinci jucători după numărul de restaurante. În acest răstimp, lanțurile internaționale precum McDonald’s, KFC sau Subway, care domină acest segment de piață, pare că au (mai) încetinit ritmul de dezvoltare. Dar creșterea consumului, precum și recent anunțata intrare pe piața locală a Taco Bell, rețeaua americană care vinde mâncare de inspirație mexicană, va reaprinde concurența pe segmentul fast-food.
În același timp, preferințele românilor în materie alimentară se schimbă, iar toți jucătorii sunt atenți să își adapteze conceptele sau meniurile. De pildă, șaormeriile Calif, deținute de trei antreprenori români, s-au rebranduit recent în Condimental de Calif, remodelând treptat unitățile în care funcționează și adaptând meniul către o mâncare rapidă, însă „mai sănătoasă“. Nici McDonald’s nu face excepție: în meniu au apărut salate și conceptul de mic dejun (cu un meniu specific, disponibil doar o perioadă limitată de timp), iar accentul s-a pus pe dezvoltarea de cafenele, mai ales că „timpul pe care îl petrec clienții la McCafé este mai mare decât cel alocat mâncării“. De aceea, va continua extinderea rețelei de cafenele cu încă patru, ajungând la 30 de unități până la sfârșitul anului. Lanțul de cafenele generează aproximativ 6-7% din businessul anual al McDonald’s, care în 2016 a trecut de 600 de milioane de lei (aproximativ 134 de milioane de euro). În paralel, se concentrează pe digitalizare (de la meniu, la modul în care se face comanda și plata) – primul restaurant de acest tip urmând să fie cel din Drumul Taberei.
SEMNE BUNE PIAȚA ARE. Dacă servirea mesei în oraș a fost printre primele „răsfățuri“ la care au renunțat românii în 2009, aceasta avea să redevină un obicei odată cu avansul din ultimii ani ai economiei, arată datele unui studiu Euromonitor.
Astăzi, România ocupă locul al doilea în Europa în funcție de ritmul de creștere al consumului în sectorul F&B (care include restaurante, unități cu servire rapidă, cafenele, ceainării și gelaterii), cu o rată medie anuală de 4,9%, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield, companie din domeniul serviciilor imobiliare comerciale. Iar perspectivele sunt optimiste și pentru următorul deceniu, pe plan local estimându-se o creștere medie anuală de 8,8%.
Pe lângă creșterea PIB de 4,8% în 2016 și perspectivele bune pentru 2017, măsurile din ultimii ani (precum reducerea TVA, de la 24% la 9%, la alimente, băuturile nealcoolice și pentru berea draft; reducerea generală a TVA de la 24% la 20%, în 2016, și mai apoi la 19% de la 1 ianuarie 2017, la care se adaugă și creșterea salariului minim) sunt așteptate să împingă consumul la noi cote, mai arată datele Euromonitor.
Potrivit aceleiași surse, românii vor cheltui în acest an aproape 2,3 miliarde de lei (510 milioane de euro) pe mâncarea de tip fast-food, sumă ce ar puta crește anul viitor până la 2,4 miliarde de lei (530 milioane de euro). Iar McDonald’s, KFC și Subway adună aproape jumătate din aceste cheltuieli, restul fiind acaparat de fast-food-urile și șaormeriile locale.
Deși pe parcurs pot apărea elemente noi în peisajul economic autohton (precum mărirea accizei la benzină), pe acest trend general pozitiv, McDonald’s așteaptă și în acest an o creștere a veniturilor cu circa opt-zece procente, până în jur de 147 de milioane de euro. Așadar, să vină hamburgerii.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Taco Bell, pe scurt” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Lanțul american de restaurante cu servire rapidă va ataca piața românească, deschizând în această toamnă prima unitate în Capitală, în centrul comercial Băneasa Shopping.[/vc_column_text][vc_column_text]
- Istoria. Americanul Glen Bell a pus bazele Taco Bell, restaurantul în care se găsește o varietate de mâncăruri mexicane, în 1962, în California, Statele Unite. A început să acorde francize încă din primii ani, astfel că până în 1967 rețeaua Taco Bell avea deja 100 de unități.
- Familia. Taco Bell face parte din Yum Brands, care mai deține și lanțurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery, cu venituri de peste șase miliarde de dolari. La nivel local, masterfranciza celor patru branduri este deținută de Sphera Francise Group. Compania are, în prezent, peste o sută de restaurante în trei țări (România, Italia și Republica Moldova).
- Mc vs Taco Bell. Rețeta succesului pare să fie francizarea, așa că, până în 2018, 90% din rețeaua globală a McDonald’s, cu venituri de peste 24 miliarde de dolari, va fi operată în acest regim. Taco Bell are circa 7.000 de restaurante, dintre care 80% în franciză.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]