Întrebări despre concediile din 2021 și câteva răspunsuri

Carmen Constantin 12/05/2021 | 10:20 Financiar
Întrebări despre concediile din 2021 și câteva răspunsuri

Debutul sezonului estival îi prinde pe mulți români cu rezervările nefăcute, iar pe patronii de agenții oftând la amintirea călătoriilor pe care le organizau în urmă cu doi ani. Cifrele afacerilor din turism sunt departe de revenirea sperată la în­ce­putul anului, dar măcar nu se mai poate vorbi de o prăbușire similară celei din 2020.

Marea dilemă, la început de sezon, nu mai e dacă să alegi Grecia, Turcia sau Bulgaria, ci unde să mergi ca să nu rămâi blocat în carantină la întoarcere. Toate cele trei țări preferate de români pentru vacanțele de vară sunt, la începutul lunii mai, pe lista sta­telor „galbene“, cu transmitere comu­ni­tară accentuată a coronavirusului. Ceea ce presupune o carantină de două săptămâni la întoarcere pentru turiștii nevaccinați.

Așa se face că mulți dintre cei care nu con­cepeau vara fără „o plecare“ la o mare mai îndepărtată își amână decizia pe ultima sută de metri. În așteptarea lor, agen­țiile își numără pierderile.

Cum supraviețuiesc agențiile de turism

Nici numele mari din do­meniu nu se simt bine. Paralela 45, una dintre cele mai mari și mai vechi agenții din România, care a vândut vacanțe de 70 de milioane de euro în 2019, mai are în pre­zent la ofertă doar câteva destinații.

Proprietarul, Alin Burcea, refuză din start orice comparație dintre activitatea firmei din prezent și ultimul sezon dinain­tea pandemiei. „Nu îmi puneți serios întrebarea asta, nu? N-are nicio legătură ce se în­tâmplă acum cu situația de dinainte. 2021 e la o distanță așa de mare de 2019, că nici nu pot fi comparați“, răbufnește antreprenorul. Burcea spune că nici acum nu e „o situație strălucită, dar au mai apărut unele destinații. S-a intrat într-un fel de nor­­malitate… post-pandemie, haideți să-i spunem așa, să sperăm că este așa“.

Fondatorul altei mari agenții, Bibi Touring, din Prahova, face o evaluare asemă­nă­toare. „Venim dintr-un final de 2020 absolut la pământ în industria turismului. Ianua­rie 2021 a fost o lună foarte proastă, în fe­bruarie ne-am făcut speranțe că ieșim din criză și ne apropiem de normalitate, oamenii începuseră să se vaccineze și să cumpere mai bine, în martie a venit valul trei, iar în aprilie ne-au anunțat că s-au tă­iat voucherele de vacanță, așa că, în pre­zent, vânzările sunt foarte jos“, spune Adrian Voican, fondatorul și managerul companiei din Ploiești.

Aurelian Marin, proprietarul și manage­rul celui mai mare tour operator de pe litoralul românesc, Paradis Vacanțe de Vis, spune că lucrurile sunt destul de complicate în privința călătoriilor în afara Româ­niei. „Cerere ar fi, dar în foarte multe desti­nații nu se știe încă ce se va întâmpla; cum se va putea merge: cu sau fără test PCR, cu sau fără vaccin sau cu adeverință că ai trecut prin boală și ai căpătat imunitate. Chiar în aceste momente, Turcia este într-un lockdown de trei săptămâni. Avem ceva rezer­vări, dar în egală măsură oamenii așteaptă să vadă ce se va întâmpla“, mărturisește șeful celei mai importante agenții de pe lito­ral. El constată, în același timp, „o schimbare radicală“ în privința sezonului tocmai încheiat, de iarnă-primăvară.

Piramidele, din nou la modă

Mulți români și-au făcut vacanțele în zone în care în alți ani nu s-ar fi dus, precum Egipt sau Maldive. De Paște, spune Aurelian Marin, nu mai puțin de 12.000 de turiști ro­mâni au mers în Egipt. „O cifră impre­sionantă“, consideră furnizorul de servicii turistice.

Aceeași cifră este avansată și de Alin Burcea, potrivit căruia Paralela 45 vinde cel mai bine această destinație în prezent. „E cea mai importantă și cea mai cerută. Hurghada, Sharm El Sheikh, croaziere pe Nil, ce mai este… Egiptenii știu să-și facă treaba și se merge masiv în Egipt din toată lumea. În rest, câte puțin din fiecare. Supă­rarea mea este că, deși Spania și Portugalia sunt destinații așa-zis verzi, oamenii încă nu au încredere. Acolo se poate merge bine, rata de infectare e sub noi“, subli­niază antreprenorul.

Țările de pe lista „galbenă“, care presupune carantină la întoarcere, nu prea se vând sau oamenii mai așteaptă, spune Alin Burcea, potrivit căruia sunt mai căutate excursiile în Columbia, Costa Rica, Sri Lanka, „dar nu se poate spune că sunt volume mari“.

Adrian Voican, de la Bibi Touring, a vă­zut, pe lângă interesul mare pentru Egipt, și că s-au vândut pachetele pentru Repu­blica Dominicană, Mexic – unde a și fost un scandal privind condițiile de primire a tu­riștilor români, la începutul anului –, Kenya, „oriunde se poate călători fără restricții“. „Sunt puține oferte, puțini operatori, și atunci există o categorie de turiști care pleacă fără rezerve, mai ales dacă s-au și vaccinat ori sunt imuni pentru că au trecut prin boală. S-au săturat acasă și pleacă“, spune șeful agenției din Prahova.

Relaxare la mare depărtare

Printre turiștii români care și-au început anul pe plajele însorite din Mexic se numără și Raluca Finta (42 de ani). S-a dus acolo cu soțul și cu cei doi copii. „Nu a fost nevoie de teste PCR, nici la dus, nici la întors. Mexicul nu cere astfel de teste, iar perso­na­lul de acolo respectă regulile cu stric­tețe. Am avut o escală scurtă la dus, în Ma­drid, nu am ieșit din tranzit și nu am avut nevoie de teste. La întoarcere, am avut escală de o noapte la Frankfurt, a fost suficient să facem teste rapide antigen, ne-au costat 18 euro pe bucată.“

Raluca Finta ține și un site de călătorii, dailyescape.net, pornit acum patru ani, „ca să se relaxeze“. „Am încă niște trasee, gata creionate pe hârtie, în niște țări pe care nu am apucat încă să le vizitez. Ideea este să inspir călătorii în afara lumii mici în care ne învârtim, să-i ajut și pe alții să vi­seze puțin mai departe.“

În Mexic, familia Finta și-a îm­părțit va­canța în patru experiențe diferite: pe o in­sulă, într-o comunitate de mayași, la un re­sort ce ține de parcul Xcaret din Cancún și în Ciudad de México.

În această vară ia în calcul și alte excursii, inclusiv în Bulgaria sau în Grecia, conside­rate acum țări „galbene“. „Noi suntem vac­cinați, iar pentru copii facem teste PCR. Chiar dacă vor trebui să stea în carantină la întoarcere, sunt deja destul de mari încât să-i pot lăsa acasă singuri. Probleme vor avea cei care au copii mici și care vor trebui să rămână cu ei, acasă, în izolare“, consideră Raluca Finta.

Vaccinul anti-COVID a început, de altfel, să vină la pachet cu orice vis de vacanță. Imunizarea, în sine, e însă doar primul pas. Nu există deocamdată o politică unitară privind libertățile turiștilor vaccinați, la ni­velul Uniunii Europene, așa că fiecare stat membru procedează mai departe după cum crede că este mai bine.

Vacanțe pentru vaccinați

În pre­zent, doar statele care mizează economic major pe turism au anunțat că-și deschid granițele pentru călătorii imunizați. Grecia, de pildă, a anunțat că persoanele care au deja 14 zile de la a doua doză de vaccin pot călători în statul elen fără carantină sau test PCR. Sezonul estival se deschide oficial începând cu 14 mai. Aceleași con­diții se aplică și în Croația, țară cu un litoral spectaculos la Marea Adriatică.

Pe insulele portugheze Azore și Madeira se poate ajunge pur și simplu cu certificatul de vaccinare împotriva COVID-19. Azore este primul arhipelag din lume care are o populație complet vaccinată. Slovacia și-a deschis granițele pentru cetățenii vaccinați de cel puțin două săp­tămâni cu Pfizer sau Moderna sau de cel puțin o lună cu AstraZeneca. Cipru a anun­țat deja că va accepta înainte de 1 iunie turiști vaccinați complet, iar Spania intenționează să aibă pus la punct un sistem de primire a turiștilor străini pe baza unui pa­șa­port de vaccinare tot până în iunie.

Occidentul, încă închis

Cât despre alte state, unde românii mergeau cu miile în fiecare săptămână de vară, în miniva­canțe de tip city-break, deocamdată acestea rămân închise, iar cine se aventurează să plece în Franța, Italia, Marea Britanie sau în Olanda e mai mult sau mai puțin pe cont propriu.

Pagina ambasadei Regatului Țărilor de Jos îi sfătuiește pe turiști să nu călă­to­rească în Olanda decât dacă e absolut ne­ce­sar. Marea Britanie e pur și simplu în­chisă și încă nu le permite nici propriilor cetățeni să plece în vacanță în afara grani­țelor fără un permis special și fără să aibă motive extrem de întemeiate. De asemenea, Franța nu le permite propriilor cetă­țeni nici să circule între regiuni fără un mo­­tiv imperativ ori din rațiuni profesionale. Restricțiile s-ar mai putea îndulci în următoarea perioadă. Deocamdată, cine vrea să meargă la Paris trebuie să aibă un test negativ PCR de cel mult 72 de ore și să rămână în carantină o săptămână.

Comisia Europeană a anunțat deja că așa-numitul „certificat verde“ care ar urma să fie folosit în toată Uniunea ar trebui să apară în iunie, dar modul în care va fi folo­sit nu a fost încă stabilit clar. „Poți să vii dintr-o regiune verde, dar poți să vii și din­tr-o regiune roșie. Asta face o mare dife­ren­ță în felul în care ți se restricționează sau ți se limitează libera circulație în interiorul unei țări anume“, a explicat dificul­tă­țile de creionare a documentului comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Certificat așteptat

Cert e că liniile aeriene, de pildă, trebuie să respecte atât regulile țării de îmbarcare, cât și pe cele ale țării de destinație, iar profe­sio­niștii din turism nu mai mizează așa mult pe acest document pentru a-și face planurile de afa­ceri pentru 2021.

Alin Burcea, de la Paralela 45, nici nu crede că va apărea certificatul înainte de 1 iulie. „Eu speram să apară un fel de unificare a regulilor. Să știi că în Europa, în ge-ne­­ral, se poate intra cu vaccin“, spune an­tre­prenorul.

Primul pas pentru apariția documentului a fost făcut la sfârșitul lunii aprilie. Parlamentul European a votat apariția unui „certificat UE COVID-19“, valabil 12 luni, di­gital sau pe suport de hârtie, al cărui ti­tu­lar să nu mai facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea.

„Nu știu ce va mai schimba certificatul de vaccinare“, spune și Aurelian Marin, ne­mulțumit că nu e clar nici la deschiderea sezonului cum se va aplica măsura. „Nu cred că mai poate influența mult situația din această vară“, judecă patronul celui mai important tour operator de pe litoralul românesc al Mării Negre.

Neclarități

Actuala situație e și cea care dictează lista săracă de oferte de vacanță în afara României. „Dacă faci pereche între țara din care pleci și țara de destinație, vei avea câte țări, atâtea situații“, spune Adrian Voican, șeful agenției Bibi Touring. „Nu știm mai mult decât vedem la știri. E un carusel al țărilor care ba sunt «verzi», ba sunt «galbene».“ El se așteaptă ca Israelul și Marea Britanie, care și-au vaccinat mare parte din po­pulație, să fie și primele state care să pri­mească până la urmă tu­riști din afară. „Dar prin tratate bilate­rale, că nu sunt membri ai Uniunii Europene“, subliniază Voican. Tot el spune că, perso­nal, ar merge cu copiii în vacanță. „Trebuie să ai însă răbdare și o rezervă de bani, în cazul în care apare necesitatea unui test suplimentar“, explică Voican.

Aurelian Marin a fost recent într-un city-break la Madrid, imediat ce Spania a trecut pe lista țărilor „verzi“. „Avionul era plin de turiști care voiau să viziteze fie și scurt ca­pitala Spaniei. Odată ce statele occidentale se vor deschide, astfel încât să poți circula pe baza unui test PCR sau pe baza vaccinului, în mod sigur va apărea și cerere“, spune Aurelian Marin.

În climatul de incertitudine generalizată privind călătoriile în afara țării, destinațiile interne au menținut industria pe linia de plutire. „Deși rănit, turismul intern a func­țio­nat în ultimul an ceva mai bine decât călătoriile cu avionul sau călătoriile în străi­nătate pur și simplu, supuse acestor rigori de granițe: teste, vaccinuri, și la dus, și la întors, și așa mai departe. E departe de a avea o funcționare normală, dar spe­ranțe, ca primăvara…“, spune Adrian Voican, de la Bibi Touring.

Iar Aurelian Marin se așteaptă chiar la un sezon cu litoralul românesc plin ca-n vre­murile bune. „Pe măsură ce s-au anun­țat relaxări și a fost avansată data de 1 iunie, pe măsură ce și vaccinările avan­sează, intrăm și noi într-o zonă stabilă de rezervări. Mai există încă pe piață vouche­re din anii trecuți pe care turiștii le pot folosi și ne așteptăm să avem un sezon destul de aproape de sezonul de vară 2019, măcar la 90%“, spune managerul tour operatorului de pe litoral.

Listă contestată

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) i-a trimis premierului Florin Cîțu o scrisoare pentru a-și exprima îngrijorarea față de introduce­rea pe lista „galbenă“ a multor state-destinații de vacanță.

  • Galbene“. Pe lista celor aproximativ 60 de state considerate „galbene“ se găsesc, printre altele, Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldive, Croația, Belgia, Germania, Elveția, Cehia și Bulgaria.
  • Solicitare. ANAT cere guvernului să sem­neze rapid un acord cu Israelul, care a vaccinat peste 60% din populație și care în anii trecuți a fost pilonul principal al activi­tății de incoming.

Acest articol a apărut în numărul 115 al Revistei NewMoney