Interzicerea cumulului pensiei și salariul, amânată de Guvernul Orban

Elena Marinescu 06/01/2020 | 20:05 Ştiri
Interzicerea cumulului pensiei și salariul, amânată de Guvernul Orban

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, să înghețe indemnizațiile demnitarilor și punctul de amendă la nivelul din 2019 și să suspende plata pensiilor speciale pentru primari. În schimb, cumulul pensiei și salariul nu este reglementat prin actul  normativ, consilierul premierului Ionel Dancă afirmând că se așteaptă decizia Curții Constituționale pe această temă, în urma sesizării depuse de către PSD.

”După ce Guvernul și-a angajat răspunderea pentru corectaarea prevederilor nocive ale OUG 114, PSD, într-un gest iresponsabil, a atacat la Curtea Constituțională acest proiect de lege și împiedică măsurile necesare  echilibrării bugetului. Guvernul a fost nevoit să adopte o ordonanță de urgență care să permită intrarea în  vigoare a prevederilor pentru care și-a angajat răspunderea.

Cumulul salariului  și pensia a fost atacat la CCR și, din respect față de instanța de contencios constituțional, Guvernul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere. În rest, sunt  chestiuni necesar normale care trebuiau adoptate”, a declarat Ionel Dancă la finele ședinței de Guvern, potrivit G4media.ro.

Astfel au fost înghețate indemnizațiile pentru demnitari fără a fi luată în calcul majorarea salariului minim pentru 2020, salariu care este luat ca reper pentru nivelul indemnizațiilor demnitarilor. În plus a fost suspendată plata pensiilor speciale pentru aleșii locali. De asemenea, nivelul sporurilor a fost stabilit la cuantumul lunii decembrie 2019 pentru anul 2020.

Alte măsuri prevăd încetarea detașărilor din sectorul privat al unor bugetari și au fost anulate prevederile OUG 114 privind pilonul II de pensii, cum ar obligația de majorare suplimentară a capitalului fondurilor de pensii.

Prin aceeași ordonanță de urgență a fost eliminată taxa pe active bancare și taxa de 2% pentru companiile din sectorul energetic, iar punctul de amendă a fost înghețat la 145  de lei deci a fost eliminată corelarea cu salariul minim, a mai  anunțat Dancă.