Interesantul caz al lui Cathie Wood

Apărută parcă de nicăieri, Cathie Wood (66 de ani) devenise unul dintre cel mai de succes manageri de fond de pe Wall Street în anii pandemiei. Celebritatea sa este încă la cote ridicate, însă performa­n­țele ARK – o familie de nouă fonduri cu investiții în tehnologie și cercetare – au ajuns o umbră a ceea ce au fost în 2020 și 2021. Dacă, acum doi ani, ARK Innovation ETF, fondul său fanion, avea un randament de 150%, față de un modest 16% obținut de S&P 500, prețul acțiunilor ARK a scăzut cu peste 50% de la începutul anului, în timp ce indicele S&P 500 s-a depreciat cu 13%.

Pentru o mai bună înțelegere, cele nouă ETF-uri (exchange-traded funds – fonduri de investiții lis­tate pe piața de capital) sunt practic niște coșuri de acțiuni ale altor companii publice. Concret, un investitor, în loc să cumpere mai multe acțiuni din domeniul tehnologiei, poate cumpăra doar ARK Innovation ETF, care conține (în diverse ponderi) titluri ale Tesla, Coinbase Global, Zoom, Roku, Spotify, UiPath etc.

PRICEPERE SAU NOROC? Acum, principala întrebare de pe buzele investitorilor este dacă au de-a face cu o veritabilă vizionară sau doar cu un „cule­gător“ de acțiuni nepriceput, dar foarte norocos pe intervale scurte de timp. În 2014, când a pus bazele ARK, Cathie Wood avea 57 de ani. După o lungă ca­rieră pe piața de capital, ea spunea că avea de ales între pensionare și crearea unei familii de fonduri care să rezolve una dintre marile frustrări pe care le acumulase de-a lungul anilor.

În opinia sa, investitorii nu apreciau la o justă valoare progresul tehnologic, iar evaluarea unor companii inovatoare precum Tesla nu reflecta nici pe departe imensa lor va­loare intrinsecă. A pariat că prețul acțiunilor Tesla va crește cu 1.000% și adevărul e că i-a ieșit. Până la un moment dat, pentru că – pe final de mai – titlurile producătorului de mașini electrice valorau în jur de 760 de dolari bucata, față de un vârf de peste 1.200 de dolari în noiembrie anul trecut. De altfel, fostul său șef de la compania de investiții AllianceBernstein declara pentru publicația britanică Financial Times că principalul ei punct slab este chiar „gestionarea riscului și a vola­tilității“.

În marea lor majoritate, toate pariurile lui Cathie, după cum o alintă comunitatea de fani-investitori care s-au reunit în jurul său, au avut evoluții comparabile cu cea a companiei Tesla. Are un milion de urmăritori pe rețeaua socială Twitter, iar clipurile video difuzate de ARK pe YouTube au adunat 15 milioane de vizuali­zări. Managerul de fond (mascu­linul se justifică și prin aceea că femeile sunt o raritate în această profesie) a avut priză în special la tinerii cu un ridicat apetit la risc, obișnuiți cu ideea că acțiunile sau criptomonedele au o singură direc­ție: în sus.

Entuziaștii au ajutat-o pe Cathie Wood să-și crească valoarea portofoliului de la 10 milioane de dolari la 40 de miliarde de dolari. În cifre nete, asta înseamnă că, an de an, ARK Investment Management înca­sează 300 de milioane de dolari, sumă corespun­ză­toare comisionului de administrare de 0,75% din valoarea fondului. Conform NPR (National Public Radio), la sediul central din St. Petersburg (Florida), Wood conduce o echipă mică de analiști – mulți dintre ei nici nu au lucrat pe Wall Street vreodată. Spune că preferă să colaboreze cu specialiști în inteligență artificială sau în știința genomului.

REGULI NOI. Contextul macroeconomic s-a schimbat radical însă – războiul din Ucraina pare a se pe­re­niza, dobânzile sunt în creștere, iar inflația macină economiile și puterea de cumpărare a oamenilor de pe întreaga planetă. Armata de tineri investitori „înarmați“ cu aplicații de tranzacționare instalate pe telefonul mobil care pot vinde sau cumpăra aur, dolari, bitcoini, obligațiuni sau acțiuni Tesla într-o fracțiune de secundă nu a mai întreținut exube­ranța cu care ne obișnuiserăm în pandemie pe pie­țele financiare.

În egală măsură, multe dintre fondurile mari au stat într-o îndelungată expectativă cel puțin până acum, iar trilioanele de dolari pompate de Federal Reserve vor lipsi mult timp din piață. Cathie Wood își în­deamnă adepții să stea calmi, însă toate nea­junsurile de mai sus vor continua să lucreze în defavoarea fondurilor sale. Toate au expunere pe ceea ce nu mai e atât de cool ca ieri: genetică, robotică, fintech, explorarea spațiului sau tipărire 3D.

Ajutor divin. Pentru moment, investitorii-fani nu par să facă prea mult scandal – asta poate pentru că nu se grăbesc să marcheze pierderea. Sau poate pentru că mai speră în ajutorul divin pe care Cathie Wood l-a invocat încă de la nașterea fondurilor. Ajutor divin dublat, după o relatare a New York Magazine, de banii de start furnizați de Bill Hwang, arestat la sfârșitul anului trecut după prăbușirea companiei sale de inves­tiții, Archegos Capital Management.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.