Inteligență artificială pe ruta România-Franța: doi antreprenori români au deschis un centru de cercetare în domeniul automatizării în Hexagon

Andreea Neferu 15/05/2018 | 16:50 Ştiri
Inteligență artificială pe ruta România-Franța: doi antreprenori români au deschis un centru de cercetare în domeniul automatizării în Hexagon

Furnizorul de servicii pentru digitalizarea și automatizarea proceselor operaționale DocProcess, fondat în 2005 de antreprenorii Liviu și Daniela Apolozan, a deschis un centru de cercetare și dezvoltare în orașul francez Grenoble, unde deja a angajat cinci specialiști francezi în software. 

Antreprenorii, care au în prezent 3.200 de clienți, printre care retaileri precum Carrefour, Cora sau Altex, au decis să se extindă în Franța în contextul în care vor să își dezvolte activitatea la nivel internațional. Pentru centrul din Franța, deschis în martie, au recrutat deja cinci specialiști software.

”Pe piața din Românie există o criză a forței de muncă, plus că în nomenclatorul ocupațiilor din industria informatică, în România se acoperă doar o parte din pozițiile pe care le căutam. Specialiști în securitate, spre exemplu, se găsesc mai greu”, explică Liviu Apolozon motivul pentru care DocProcess a decis să intre pe piața franceză cu un centru de cercetare și dezvoltare. ”În plus, când vrei să devii companie internațională, e bine să vezi și ce se întâmplă afară. Ne interesa un cap de pod în Europa, iar Franța este o piață matură, care ne oferă oportunități”, spune și Daniela Apolozan.

Investiția în intrarea pe piața franceză se va ridica la 600.000 de euro în primul an de funcționare a centrului, suma fiind asigurată din fonduri proprii ale antreprenorilor. Deschiderea firmei din Franța și recrutarea celor cinci angajați din Franța a durat o lună. ”În Franța am găsit mai ușor angajați. Nivelul de salarizare e similar acolo cu cel pe care îl practicăm în România. Productivitatea e însă mai bună în Franța”, mai spune Daniela Apolozan.

Compania DocProcess a înregistrat anul trecut afaceri de 1,65 milioane de euro și un profit net de 422.000 de euro, iar pentru anul acesta estimează un business de 2,7 milioane de euro și un profit net de 450.000 de euro.

DocProcess are în prezent 50 de angajați în România și Franța.

Compania, care folosește inteligență artificială pentru digitalizarea și automatizarea proceselor operaționale, printre care și, spre exemplu, procesarea de facturi, a fost fondată în 2005, după ce cei doi antreprenori au lucrat timp de mai mulți ani în Franța. Înainte de Revoluție, Liviu Apolozan a lucrat ca inginer în România, iar începând din 1990 s-a mutat în Franța, unde a fost angajat în mai multe companii, printre care Credit Agricole, Effective și Xerox, iar în 2005 a decis să se întoarcă în România pentru a pune pe picioare propriul său business. Soția sa, Daniela Apolozan, a lucrat în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Franco-Române de la Paris, iar după ce s-a mutat în  România, a fost director executiv al CCIFER (Camera Franceză de Comerț și Industrie în România). Începând din 2013, s-a alăturat companiei fondate de soțul său, DocProcess.

Printre companiile românești care au intrat în ultimii ani pe piața franceză se numără și produ­că­torul software Bitdefender, care a pre­luat anul trecut o com­panie par­teneră din Hexagon, Profil Technology.


Sursă foto: DocProcess

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.