Intel va investi peste 33 de miliarde de euro în creşterea producţiei de cipuri în UE

Andrei Dumitru 16/03/2022 | 10:57 Ştiri
Intel va investi peste 33 de miliarde de euro în creşterea producţiei de cipuri în UE

Intel a anunţat marţi că intenţionează să investească peste 33 de miliarde de euro (36 de miliarde de dolari) în stimularea producţiei de cipuri în Uniunea Europeană, în condiţiile în care blocul comunitar încearcă să devină mai autonom în privinţa semiconductorilor, transmite Reuters, citată de News.ro.

Producătorul de cipuri din Santa Clara, SUA, a declarat că va construi două noi fabrici în Madgeburg, Germania, ca parte a investiţiei.

Fabricile vor folosi cea mai avansată tehnologie de fabricare a cipurilor, ca parte a unui efort de a produce cipuri cu lăţimea de doi nanometri sau mai puţin.

Construcţia fabricilor este programată să înceapă în prima jumătate a anului 2023, iar producţia va debuta în 2027, cu condiţia să nu existe probleme de reglementare, a spus Intel.

Compania a afirmat că Germania este un loc ideal pentru a înfiinţa noul mega-centrul ”Silicon Junction” datorită talentului şi infrastructurii oferite, precum şi ecosistemului existent de furnizori şi clienţi.

Aproximativ 17 miliarde de euro vor fi investite în instalaţiile germane, a spus Intel, adăugând că se aşteaptă ca investiţia să creeze 7.000 de locuri de muncă în construcţii, pe parcursul lucrărilor de construcţie, şi 3.000 de locuri de muncă permanente la Intel.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat într-un comunicat că fabricile vor ajuta la reechilibrarea capacităţii globale de cipuri şi la crearea unui lanţ de aprovizionare mai rezistent.

Acestea vor fi susţinute cu ajutoare de stat de miliarde de euro, potrivit unui articol publicat de The Financial Times.

Intel, centre de cercetare în mai multe țări europene

În afară de Germania, Intel s-a angajat, de asemenea, să creeze un nou centru de cercetare şi dezvoltare şi proiectare în Franţa şi să investească în servicii de cercetare şi dezvoltare şi producţie în Irlanda, Italia, Polonia şi Spania.

Se preconizează că se vor investi aproximativ 12 miliarde de euro în dublarea spaţiului de producţie al unei unităţi din Leixlip, Irlanda, unde se utilizează mai puţină tehnologie de ultimă oră.

Intel a spus că va fi cheltuit peste 30 de miliarde de euro în Irlanda când extinderea va fi finalizată.

În Italia, Intel a anunţat că este ”în negocieri” cu privire la o nouă unitate de producţie, de 4,5 miliarde de euro.

În lume a existat un deficit de anumite tipuri de semiconductori de aproximativ doi ani, după ce pandemia de COVID-19 a exercitat presiuni asupra lanţurilor de aprovizionare, deoarece cererea de electronice a crescut.

Europa încearcă să-şi reducă dependenţa de Asia şi SUA pentru semiconductori, dar înfiinţarea fabricilor de cipuri costă miliarde de dolari.

Intel, unul dintre cei trei producători de cipuri alături de TSMC şi Samsung, a declarat că investiţiile fac parte dintr-un pachet mai larg care va face ca Intel să investească până la 80 de miliarde de euro în Europa în următorul deceniu.

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a anunţat luna trecută o nouă lege europeană a cipurilor, care va permite investiţii publice şi private suplimentare de 15 miliarde de euro până în 2030.

Aceasta este peste cele 30 de miliarde de euro de investiţii publice care fuseseră alocate anterior .