Insulele comorilor: unde și cum se ascund companiile de Fisc

Alexandra Pele 21/11/2016 | 13:22 Financiar
Insulele comorilor: unde și cum se ascund companiile de Fisc

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Presate de BNR să își curețe creditele neperformante din bilanțuri, băncile sunt suspectate acum de Fisc că s-ar fi folosit de offshore-uri și paradisuri fiscale pentru a scăpa de activele to­­xi­­ce din portofolii. Numai că din acest scenariu lipsesc câteva nuanțe importante.

Trebuie să o spunem de la început, prac­­ti­­ca în sine nu este ilegală, dar Fiscul este nemulțumit de circuitele financiare complexe prin care au fost scoa­­se din țară creditele neperforman­­te (NPL), artificii care se traduc prin în­­ca­­sări mai mici la bugetul de stat. În ulti­­mii ani, la nivel european și global, a fost deschisă o veritabilă cutie a Pan­­­­do­­­­rei, vizavi de unde și cât impo­­zit ar fi corect să plătească multina­­țio­­nalele.

AVANTAJE ÎN CIRCUIT. Nu toate vân­­ză­­rile de credite neperformante, NPL-uri (credite cu întârzieri la plată de cel puțin 90 de zile), sunt evazioniste, aver­­­tizează Andrei Șărban, avocat speciali­zat în drept bancar și recuperare de creanțe.

Cu toate acestea, mai multe bănci din România au optat pentru externali­­zarea portofoliilor „toxice“ către enti­­tăți offshore controlate de grupul-ma­­mă, un circuit ce prezintă o serie de avan­­taje. „Banca vinde NPL-uri către o en­­titate offshore. Cum o vinde? La o va­­loare mică. Suficient de mare, însă, încât să «merite» paguba, căci di­­fe­­ren­­ța dintre creanța vândută și prețul ob­­ținut este pierdere fiscală. În secunda doi eliberează provizionul (care poate fi de la 75% la 100% din creanță). Firma off­shore cumpără creanța tot cu bani de la bancă, bani împrumutați, urmând să recupereze creanța“, explică Șărban. Din suma recuperată achită creditul către bancă, iar diferența e profit neimpozabil în România.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.