Ştiri

INS: Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 15,15%, în trimestrul III

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 15,15% în trimestrul III 2023, comparativ cu trimestrul III 2022, şi o rată de creştere de 1,31%, comparativ cu trimestrul II 2023.

”În trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II 2023, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 1,31%. În trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 15,15%”, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II 2023

Faţă de trimestrul II 2023, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învăţământ (38,42%).

De asemenea, uşoare creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (1,36%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,15%), respectiv în administraţie publică (0,89%). Însă, în majoritatea activităţilor economice, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut comparativ cu trimestrul precedent.

Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-10,20%), tranzacţii imobiliare (-5,56%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-4,06%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe3 (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice, potrivit sursei citate de News.ro.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învăţământ (30,46%), construcţii (22,07%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (19,05%).

În trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în industria extractivă (6,33%), alte activităţi de servicii (7,31%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (7,94%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut în trimestrul III 2023 cu 15,16%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,88%.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies