Îngrijorare la Bruxelles: mai este capabilă România să preia conducerea Uniunii Europene, de anul viitor?

Sebastian Popescu 13/08/2018 | 12:15 Ştiri
Îngrijorare la Bruxelles: mai este capabilă România să preia conducerea Uniunii Europene, de anul viitor?

Îngrijorare la Bruxelles după „represalii brutale” împotriva protestatarilor din Piața Victoriei, de vineri seară, scrie Die Welt. Comisarul UE pentru Justiție, Vera Jourova, și-a exprimat îngrijorarea față evenimentele din ultimele zile de la București, dar și problemele din Justiție cu care se confruntă România, în contextul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului UE din ianuarie. 

„Proiectele de lege ale guvernului român, luate în ansamblu, pun în pericol independența judecătorilor și reduc puterile procurorilor. De asemenea, ele subminează încrederea publicului în sistemul judiciar”, a declarat Vera Jourova, care a menționat și că „ar fi util ca planurile guvernului de reformă judiciară să fie revizuite din nou” de Comisia de la Veneția. 

Comisarul UE pentru Justiție a subliniat că „nu există niciun motiv” ca România să fie sancționată în baza Articolului 7,  pentru nerespectarea statului de drept, aşa cum s-a întâmplat cu Polonia. Ea și-a exprimat totuși îngrijorarea față de momentul în care țara noastră va ajunge la conducerea Consiliului UE, și cere Guvernului de la București să rezolve problemele din Justiție.

„Este clar că, începând din ianuarie, România nu va fi responsabilă doar pentru propria țară, ci pentru întreaga Europă, pentru că va deține președinția Consiliului UE. Este vorba despre credibilitate, mai ales când vine vorba despre justiție”, a spus Jourova.

România a aderat la UE în 2007, iar din 2008 țara a fost monitorizată de către UE printr-un „Mecanism de control și cooperare” (MCV), care a dus la un progres în domeniul justiției, scrie Die Welt.

„România s-a descurcat destul de bine între 2014 și 2017. Am fost optimistă că mecanismul de control și cooperare pentru ar putea fi eliminate în curând în România. Am fost surprinsă” când am văzut că această țară recidivează, a afirmat ea.

Die Welt scrie că zeci de mii de români au protestat în ultimele zile, care au cerut demisia Guvernului. Articolul precizează că poliția a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene, iar 450 de persoane au fost rănite.

Publicația germană precizează că ministrul de Interne Carmen Dan a justificat metodele agresive ale poliției și a vorbit despre „huliganii periculoși” care au atacat autoritatea statului.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă, scrie News.ro.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.


Foto: Mediafax