Inflaţia din zona euro a încetinit peste aşteptări în luna mai

Andrei Dumitru 02/06/2023 | 10:58 Ştiri
Inflaţia din zona euro a încetinit peste aşteptări în luna mai

Inflaţia din zona euro a încetinit peste aşteptări în luna mai, cifrele publicate de serviciul european de statistică Eurostat arătând că rata anuală a inflaţiei globale la nivelul regiunii a scăzut la 6,1%, de la 7% în aprilie, relatează CNBC.

Acesta este cel mai redus nivel atins de inflaţie din februarie 2022.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o valoare de 6,3%.

Inflaţia de bază, excluzând energia şi alimentele, a coborât, de asemenea, peste aşteptări, la 5,3%, de la 5,6%.

Inflaţia anuală din Germania şi Franţa a încetinit în mai mai mult decât era prognozat, potrivit datelor publicate miercuri, deoarece preţurile au scăzut faţă de luna precedentă.

Creşterile de preţuri în cele mai mari economii din zona euro sunt acum la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.

Datele naţionale au arătat şi o încetinire a inflaţiei în Spania şi Italia.

Acţiunile europene au crescut, ca şi euro, faţă de dolarul american şi lira sterlină.

Într-un discurs susţinut la Hanovra, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a spus că inflaţia este încă ”prea mare” şi ”va rămâne aşa prea mult timp”.

BCE se întruneşte pe 15 iunie pentru a lua o decizie de politică monetară, după ce a crescut treptat dobânda de referinţă de la -0,5% în urmă cu un an la 3,25% în luna mai, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008.

BCE nu a oferit orientări referitoare la viitor, după reuniunea sa din mai, dar a subliniat că presiunile subiacente ale preţurilor au rămas puternice.

”Trebuie să ne continuăm ciclul de creşteri ale dobânzilor până când suntem suficient de încrezători că inflaţia este pe cale să revină la ţinta noastră în timp util. În acelaşi timp, trebuie să evaluăm cu atenţie puterea transmiterii politicii monetare la condiţiile de finanţare, economie şi inflaţie”, a spus Lagarde joi.

Pieţele monetare anticipează încă două creşteri de 0,25 de puncte procentuale de către BCE, una în iunie şi alta în iulie sau septembrie, potrivit Reuters.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă la ”mai multe” creşteri suplimentare pentru a controla inflaţia.