Ştiri

Inflaţia din zona euro a încetinit în octombrie la un minim din ultimii doi ani

Inflaţia din zona euro a încetinit în octombrie la un minim din ultimii doi ani, de 2,9%, potrivit datelor preliminare publicate marţi, în scădere de la 4,3% luna precedentă şi sub o estimare consensuală de 3,1% dintr-un sondaj Reuters al economiştilor.

Inflaţia de bază – care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei – a coborât la 4,2% în octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 4,5% în septembrie, potrivit institutului de statistică a Uniunii Europene, Eurostat.

”Privind principalele componente ale inflaţiei din zona euro, alimentele, alcoolul şi tutunul ar urma să aibă cea mai mare rată anuală în octombrie (7,5%, comparativ cu 8,8% în septembrie), urmate de servicii (4,6%, comparativ cu 4,7% în septembrie), bunuri industriale neenergetice (3,5%, comparativ cu 4,1% în septembrie) şi energie (-11,1%, faţă de -4,6% în septembrie)”, potrivit datelor Eurostat citate de News.ro.

De asemenea, agenţia a mai dezvăluit că economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, conform estimărilor rapide, sub previziunile consensuale ca PIB-ul să rămână neschimbat faţă de trimestrul precedent. BCE se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu doar 0,7% în acest an, cu 1% în 2024 şi cu 1,5% în 2025.

Economia Germaniei, în scădere

Cea mai mare economie a Europei, Germania, a înregistrat o scădere trimestrială de 0,1% a PIB-ului pentru trimestrul al treilea, puţin mai bună decât scăderea cu 0,3% prognozată într-un sondaj Reuters al economiştilor.

Economia germană a scăzut cu 0,8% pe o bază ajustată de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atât imaginea creşterii, cât şi cea a inflaţiei rămân foarte divergente în blocul monedei unice, de 20 de ţări. Letonia a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială în trimestrul al treilea, cu 0,6%, urmată de Belgia şi Spania cu 0,5% şi, respectiv, 0,3%. Irlanda a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială, cu 1,8%, urmată de Austria cu 0,6%.

Zona euro s-a confruntat cu o inflaţie ridicată în ultimele 18 luni, indicele preţurilor de consum atingând un vârf de 10,6% în octombrie 2022. Banca Centrală Europeană a răspuns cu o serie de 10 majorări consecutive ale ratei dobânzii de referinţă, care au dus dobânda cheie la un nivel record de 4%, înainte de a opta pentru o pauză săptămâna trecută, în ciuda riscurilor majore pentru costurile energiei ca urmare a războiului Israel-Hamas.

Consiliul guvernatorilor BCE a reiterat că se aşteaptă că inflaţia va rămâne ”prea ridicată pentru prea mult timp”, deoarece presiunile interne ale preţurilor rămân puternice, dar s-a bucurat de încetinirea creşterii preţurilor de consum de până acum.

”Încetinirea este puternică şi susţinută de diverşi factori, cum ar fi efectele de bază avantajoase, încetinirea salariilor, presiunile inflaţioniste reduse şi aşteptările inflaţioniste modeste pentru anul viitor”, a declarat Mathieu Savary, strateg şef european la BCA Research, într-un e-mail de marţi.

Elena Marinescu

Recent Posts

Dogwifhat s-a prăbușit. O nouă monedă meme strânge 300.000 USD în prevânzare (P)

Dogwifhat (WIF), moneda meme care continuă să stârnească un val de conversații în comunitatea crypto,…

o zi ago

Din 13 mai, o nouã ediţie Tezaur: dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitãţi…

o zi ago

Peste 300 de tone de peşte şi produse din peşte au fost verificate de ANPC, iar la 71 de tone au fost găsite nereguli

Peste 300 de tone de peşte şi produse din peşte au fost verificate de comisarii…

o zi ago

Grupul Mol a înregistrat un profit de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%

Grupul Mol a înregistrat în primul trimestru un profit înainte de impozitare de 382 milioane…

o zi ago

Freshful by eMAG: peste 123.000 de ouă și 4.600 de cozonaci și pască au fost comandate anul acesta de Paște

Pregătirile pentru Paște au fost făcute online, iar Freshful by eMAG, primul hypermarket 100% online,…

o zi ago

„Străzi deschise – Promenadă urbană”: Strada Pajurei din Sectorul 1 va fi deschisă pietonilor în weekendul 11-12 mai

Strada Pajurei, între strada Presei şi strada Făurei, va fi liberă de maşini şi deschisă…

o zi ago

Acest website folosește cookies