Industria IT, în corzi: Companii care voiau să intre în România nu o vor mai face. Angajații își caută joburi în străinătate

Andreea Neferu 20/12/2017 | 17:01 Ştiri
Industria IT, în corzi: Companii care voiau să intre în România nu o vor mai face. Angajații își caută joburi în străinătate

 

Piața locală de IT, care a crescut cu 15% anul acesta și a depășit afaceri totale de 4 miliarde de euro, nu va mai reuși și anul viitor să aibă aceleași performanțe, iar avansul său va fi frânat din cauza modificărilor fiscale recente, potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

”IT-ul este, de departe, cea mai performantă industrie a României în prezent și avem responsabilitatea să capitalizăm pe investițiile care s-au făcut și să ne asigurăm că putem produce mai mulți bani și bunăstare pentru România (…) Faptul că până acum a existat predictibilitate a permis României să devină pol regional al IT-ului”, a spus Teodor Bildăruș (foto), președintele ANIS.

Cu toate acestea, dacă 2017 este considerat de ANIS ca fiind unul dintre cei mai buni ani pentru industria IT locală, asociația avertizează că viitorul domeniului este incert, în contextul celor mai recente decizii politice și administrative. Primul efect va fi resimțit chiar de la începutul anului viitor, când peste 35.000 de angajați din cei 100.000 ai industriei nu vor mai beneficia de scutirea de impozit pe venit, ceea ce înseamnă că vor pierde în total circa 3 milioane de euro lunar din salarii.

”Avem semnale că oamenii vor să plece din țară. Acesta este motivul principal al plecărilor din firma mea. Nu pleacă la concurență, ci în afară. E adevărat, nu e aceeași hemoragie ca în perioada 2010-2011, dar avem în față furtuna perfectă”, a spus Alexandru Lăpușan, vicepreședinte ANIS și fondator al firmei Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicații online.

”Din diverse discuții, am înțeles că sunt companii care doreau să intre în România și nu mai vin în 2018. Sunt locuri de muncă care nu se vor mai deschide, sunt bugete de investiții care au dispărut. Sunt companii noi, mici, care nu vor mai apărea”, a spus și Bildăruș.

În industria IT lucrează în prezent circa 100.000 de angajați, iar productivitatea medie per angajat este de 45.000 de euro. Din valoarea pieței, estimată la 4 miliarde de euro anul acesta, circa 3 miliarde de euro este reprezentat de servicii care merg la export, potrivit datelor ANIS.


Sursă foto: Mediafax Foto

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.