Industria a avut cea mai mare contribuție la creșterea economică din primele trei luni

NewMoney 07/06/2017 | 10:29 Ştiri
Industria a avut cea mai mare contribuție la creșterea economică din primele trei luni

Industria, comerțul și IT-ul au avut cele mai însemnate contribuții la creșterea economică de 5,7% din primul trimestru, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Cu o pondere de 23,1% la formarea Produsului Intern Brut (PIB), industria a contribuit cu 1,5% la creșterea economică, foarte aproape în spate fiind comerțul, cu o pondere de 1,4%. IT&C a avut o contribuție pozitivă de 0,9%.

PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 159,6 miliarde de lei la preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,7% faţă de trimestrul I 2016.

Pe metodologia cheltuielilor, consumul, mai exact cel al gospodăriilor populației, a contribuit cu 4,8% la creșterea economică.

O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (investițiile), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7%, dar şi exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale).


FOTO: Mediafax