Indicele NewMoney: România are una dintre cele mai mari suprafețe agricole din UE. Dar la ce bun?

Andreea Neferu 11/12/2017 | 12:11 Financiar
Indicele NewMoney: România are una dintre cele mai mari suprafețe agricole din UE. Dar la ce bun?

Acest articol apare în numărul 29 (4-17 decembrie) al revistei NewMoney

România are una dintre cele mai mari su­prafețe agricole din Uniunea Europeană, însă, în același timp, are unele dintre cele mai slabe randamente la producție, tere­nurile pe care se practică agricultură fiind extrem de fragmentate și găzduind, de cele mai multe ori, exploatații de subzistență.

România are o suprafață agricolă utilizată de 13,5 milioane de hectare, situându-se pe po­ziția a cincea la nivelul Uniunii Europene din acest punct de vedere, după Franța (29 mili­oane de hectare), Spania (23,8 milioane de hectare), Marea Britanie (17,4 milioane de hectare), Germania (16,7 milioane de hectare) și Polonia (14,4 milioane de hectare), potrivit datelor pe 2016 de la agenția de statistică a Uniunii Europene, Eurostat.

Cu alte cuvinte, 57% din suprafața totală a României este utilizată din punct de vedere agricol, în comparație cu Germania, spre exemplu, unde doar puțin peste un sfert din suprafața țării este destinată agriculturii, sau, la polul opus, cu Marea Britanie, unde explo­a­tațiile agricole acoperă aproape trei sferturi din țară.

Aproape două treimi din terenurile agricole din România sunt arabile, iar cerealele (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică) sunt principala cultură vegetală, ocupând peste 5 milioane de hectare din suprafața agricolă a României. De asemenea, printre culturile importante se numără și cele de legume, plante oleaginoase și cartofi.

Producția agricolă a ajuns anul trecut la 15 miliarde de euro, în scădere cu aproape 3% față de 2015, potrivit Eurostat. Segmentul ve­getal generează aproape două treimi din totalul producției agricole, dar randamentele României sunt sub media europeană, cu 37,1% la producția de grâu și 49,3% la pro­ducția de porumb, potrivit unei analize anterioare a companiei de consultanță și audit PwC România.

Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut s-a diminuat constant în ultimele decenii, ajungând de la 22,6% în anul 1993 la doar 3,9% în 2016. Totuși, agricultura rămâne un element ce cântărește greu în economia româ­nească, având în vedere că la nivelul Uniunii Europene, ponderea acestui domeniu în eco­nomie se situează în medie la doar 1,7%.

Cert este că agricultura României cu­noaște două realități care funcționează în paralel: una a micilor producători, care prac­tică agricultura de subzistență și cea a marilor fermieri, care ex­ploa­tează mii sau zeci de mii de hec­­tare.

 

La masa cerealelor

România este recunoscută la nivel mondial pentru producția de cereale, iar agricultura încă reprezintă un element important în economia țării, chiar dacă a scăzut ca pondere în ultimii ani.

  •  5 milioane de hectare sunt cultivate în România cu cereale (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică).
  •  15 miliarde de euro este producția agricolă a României în 2016.
  •  3,9% este ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut anul trecut, față de 22,6% în 1993, potrivit datelor de la INS și PwC.
A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.