Indicele NewMoney: România are suficiente paturi în spitale, dar îi lipsesc medicii

Andreea Neferu 20/09/2017 | 14:50 Financiar
Indicele NewMoney: România are suficiente paturi în spitale, dar îi lipsesc medicii

Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney

Sistemul de sănătate românesc, în care lucrează 57.000 de medici și în care există 132.000 de paturi de spital, tratează anual pes­­te 4 mili­oane de pa­­ci­­enți. Dacă România ocupă o po­­ziție decentă“ în Uniunea Europea­­nă la capitolul număr de paturi de spital raportat la popu­­la­­ția to­­ta­­lă, atunci când vine vorba de numărul de medici, lucrurile nu stau la fel de roz.

Cu 679 de paturi de spital la fiecare 100.000 de locuitori, România se plasează, cel puțin la nivel regional, pe una dintre pozițiile frun­­tașe, depășind la acest capitol țări precum Polonia, Cehia, Croația sau Slovenia și fiind oricum pes­­te media europeană, de 515 paturi, arată datele pe 2015 de la agenția sta­­tis­­tică a Uniunii Europene, Eurostat. La nivel comunitar, Germania se află în vârful ierar­hiei când vine vorba de acest indicator, cu 813 paturi la 100.000 de locuitori, ultimul loc fiind ocupat – în mod surprinzător – de Suedia, cu 244 de unități.

Analizând însă un alt indicator al sistemului de sănătate, și anume numărul de medici prac­­­­ticieni la 100.000 de locuitori, România ra­­­­portează o cifră la jumătate față de Austria, spre exemplu. Cu o medie de 277 de medici la 100.000 de locuitori, țara noastră se află în urma Bulgariei, Cehiei sau Ungariei, po­­trivit datelor de la Eurostat. Singura țară care raportează cifre mai mici decât cele ale României este Polonia, cu 233 de medici prac­­ticieni la fiecare sută de mii de locuitori. Exo­­dul medicilor către alte țări este unul dintre principalele motive pentru care România se află pe ultimele locuri la nivel comunitar din punctul de vedere al nu­­mă­­rului de spe­­cialiști din sistemul de sănă­­ta­­te, raportat la populație. Potrivit cifrelor oficiale, peste 43.000 de medici au solicitat Minis­­terului Să­­nă­­tății, din 2007 până la finalul anu­­lui trecut, documente pentru a emigra, chiar da­­că, e ade­­vărat, nu toți au făcut până la urmă acest pas.

Oricum, la nivel național existau la sfârșitul anului trecut puțin peste 57.000 de medici (ex­­cluzând medicii stomatologi), dintre care sub 36.000 lucrează în sistemul de stat, iar res­­tul, în cel privat. De altfel, rețelele private de sănătate au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare masivă, mai mulți furnizori de astfel de servicii, printre care MedLife, Regina Maria sau Medicover extinzându-se rapid la nivel național.

 

Bătăi de cap

Chiar dacă numărul total de medici din România a crescut în ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri fiind atrași de acest domeniu, exodul către Vest s-a accentuat și el după 2007.

  • 43.000 de medici români au cerut Ministerului Sănătății din 2007 până la finalul anului trecut documente pentru a emigra.
  • 57.000 de medici (exclusiv medici stomatologi) existau la nivel național la sfârșitul lui 2016, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
  • 132.047 paturi de spital existau la finalul anului trecut în România, în scădere cu peste 3% față de 2007, arată informațiile de la Statistică.

 

Grafic stânga

Raportat la populație, România are mai puține paturi de spital decât Germania, dar stă mai bine decât Franța sau Polonia.
Notă: Informațiile sunt valabile pentru anul 2015. Au fost selectate doar 10 din cele 28 de țări din UE.
Sursa: Eurostat

 

Grafic dreapta

La nivel comunitar, Polonia are cei mai puțini medici raportat la numărul de locuitori.
*date valabile pentru 2013
Notă: Informațiile sunt valabile pentru anul 2015. Au fost selectate doar 10 din cele 28 de țări din UE.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.