Indicele NewMoney: Doar 9% din români folosesc serviciile publice digitale, deși avem una dintre cele mai mari viteze de internet din Europa

Andreea Neferu 09/03/2018 | 13:25 Financiar
Indicele NewMoney: Doar 9% din români folosesc serviciile publice digitale, deși avem una dintre cele mai mari viteze de internet din Europa

Deși România are una dintre cele mai rapide conexiuni de date din Uniunea Europeană, în mod paradoxal, numai unu din zece români folo­sește serviciile publice digitale.

Acest articol a apărut în numărul 35 (disponibil până la 18 martie) al revistei NewMoney

Doar 9% din românii cu vârsta între 16 și 74 de ani folosesc internetul în interacțiunea cu autoritățile publice, potrivit datelor valabile pe 2017 ale agenției europene de sta­tis­tică Eurostat. De altfel, România se află la coada clasamentului comunitar atunci când vine vorba de accesarea serviciilor pu­blice digitale, în contextul în care media Uniunii Europene este de 49%. Dacă în Danemarca ponderea utilizatorilor de internet în relația cu autoritățile este de 89%, în Ungaria și Polonia ajunge la 47%, respectiv 31%. Toto­dată, în Bulgaria scorul este de 21%, în timp ce în țări din afara Uniunii Europene, precum Mun­tenegru, indicatorul ajunge la 22%, potrivit datelor de la Eurostat.

În timp ce în mai toate țările comunitare, serviciile de e-guvernare devin din ce în ce mai accesibile publicului larg, România pare că bate pasul pe loc la acest capitol: în 2009, spre exemplu, ponderea utilizatorilor de servicii publice digitale era de 7%. De obicei, cetățenii folosesc internetul în interacțiunea cu autoritățile pentru a obține informații de pe site-urile web ale acestora, respectiv pentru a des­cărca sau trimite formulare oficiale.

„Barierele în acest proces sunt multiple, începând cu lipsa nevoii mediului virtual, lipsa abilităţilor tehnice sau a infrastructurii necesare (echipamente hardware), printre impedimente fiind menţionate şi gradul de accesibilitate a serviciilor şi pa­ginilor web publice“, potrivit unui ghid pentru accesibilizarea paginilor web ale instituțiilor publice din România, editat anul trecut de fostul Minister al Consultării Publice și Dialogului Social.

Pe de altă parte, când vine vorba de infrastructura digitală în ansamblu, România este, după Suedia, a doua țară la nivel european la capitolul viteză maximă a internetului, cu o medie de 95 Mbps, potrivit unui raport publi­cat la începutul lui 2017 de compania ameri­cană Akamai. Totuși, ponderea utilizatorilor de internet în populația cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani este de doar 64%, față de o medie la nivelul Uniunii Europene de 84%, potrivit in­for­mațiilor pe 2017 ale Eurostat.

 

E-Statistic

Gradul de penetrare a internetului în România este sub media europeană.

  •  64% este ponderea utilizatorilor de internet în populația cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani din România, față de o medie de 84% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Eurostat.
  •  89% din cetățenii din Danemarca foloseau anul trecut internetul în interacțiunea cu autoritățile publice, acesta fiind cel mai ridicat scor la nivelul Uniunii Europene.
  •  95 Mbps este media vitezei maxime a internetului din România; astfel, avem printre cele mai rapide conexiuni de date din Uniunea Europeană și chiar din lume.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.