Indicele NewMoney: Câte hectare ară, în medie, un tractor în România

Andreea Neferu 26/04/2018 | 11:54 Financiar
Indicele NewMoney: Câte hectare ară, în medie, un tractor în România

România, țară care deține a cincea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, are un parc de puțin peste 200.000 de tractoare. Cu alte cuvinte, fie­care tractor ară, în medie, 45 de hectare, un indicator care plasează România mult în urma altor țări europene când vine vorba de mecanizare agricolă.

Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney

În Grecia, spre exemplu, fiecare tractor ară, în medie, 16 hectare, în timp ce în Germania, media este de 12 hectare de teren la fiecare utilaj, arată datele statistice ale Departamentului american de Comerț. Pe de altă parte, există și țări care se află în urma României din punct de vedere al mecanizării agricole, un exemplu fiind Bulgaria, unde fiecare tractor este responsabil pentru aproape 63 de hec­tare de suprafață agricolă.

Revenind pe plan local, totuși „flota“ de tractoare a României a înregistrat creșteri în anii anteriori, majorându-se cu aproape 20% în ultimul deceniu, însă gradul de mecanizare al agriculturii românești este încă destul de redus, motiv pentru care și producțiile locale sunt mult mai mici față de cele din alte țări. De exemplu, randamentele locale pe segmentul ve­ge­tal sunt mult sub media euro­peană, cu 37,1% la producția de grâu și 49,3% la pro­duc­ția de porumb, potrivit unei analize anterioare a companiei de consultanță și audit PwC România.

Înainte de 1989, producția internă de tractoare era dominată de Uzina Tractorul Brașov, însă după Revoluție fabrica a intrat în declin, fiind închisă definitiv în urmă cu peste un deceniu. Chiar dacă în piață au mai rămas câțiva jucători locali, de dimensiuni mai mici, precum Irum Reghin sau MAT Craiova, cea mai mare parte a tractoarelor comercializate în România vin din import, de la producători precum John Deere, New Holland sau Case.

57% din su­prafața totală a României este utilizată din punct de vedere agricol, în com­parație cu Germania, spre exemplu, unde doar puțin peste un sfert din suprafața țării este desti­nată agriculturii, sau, la polul opus, cu Marea Britanie, unde explo­a­tațiile agricole acoperă aproape trei sferturi din țară. Cu alte cuvinte, România are o suprafață agricolă uti­li­zată de 13,5 milioane de hectare, iar aproape două treimi din terenuri sunt arabile. Cerea­lele (grâu, porumb, secară, orz, or­zoai­că) sunt principala cultură vegetală, ocupând peste cinci mili­oa­ne de hectare din supra­fața agricolă a Româ­­niei.

Anul trecut, agricultura, silvicultura și pescuitul au generat 4,4% din Produsul Intern Brut și au contribuit cu 0,7% la creșterea economică de 6,9% a României.

 

Cifrele din teren

Agricultura este un sector care a generat anul trecut 4,4% din Produsul Intern Brut.

  •  17,3 miliarde de euro este producția agricolă a României în 2017, potrivit Eurostat.
  •  20% este creșterea parcului național de tractoare în ultimul deceniu.
  •  13,5 milioane de hectare este suprafața agricolă utilizată a României, iar aproape două treimi din terenuri sunt arabile. Cerealele reprezintă cea mai importantă cultură vegetală a României, ocupând peste cinci milioane de hectare.
A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.