Indicele NewMoney: Câte hectare ară, în medie, un tractor în România

România, țară care deține a cincea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, are un parc de puțin peste 200.000 de tractoare. Cu alte cuvinte, fiecare tractor ară, în medie, 45 de hectare, un indicator care plasează România mult în urma altor țări europene când vine vorba de mecanizare agricolă.
Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney
În Grecia, spre exemplu, fiecare tractor ară, în medie, 16 hectare, în timp ce în Germania, media este de 12 hectare de teren la fiecare utilaj, arată datele statistice ale Departamentului american de Comerț. Pe de altă parte, există și țări care se află în urma României din punct de vedere al mecanizării agricole, un exemplu fiind Bulgaria, unde fiecare tractor este responsabil pentru aproape 63 de hectare de suprafață agricolă.
Revenind pe plan local, totuși „flota“ de tractoare a României a înregistrat creșteri în anii anteriori, majorându-se cu aproape 20% în ultimul deceniu, însă gradul de mecanizare al agriculturii românești este încă destul de redus, motiv pentru care și producțiile locale sunt mult mai mici față de cele din alte țări. De exemplu, randamentele locale pe segmentul vegetal sunt mult sub media europeană, cu 37,1% la producția de grâu și 49,3% la producția de porumb, potrivit unei analize anterioare a companiei de consultanță și audit PwC România.
Înainte de 1989, producția internă de tractoare era dominată de Uzina Tractorul Brașov, însă după Revoluție fabrica a intrat în declin, fiind închisă definitiv în urmă cu peste un deceniu. Chiar dacă în piață au mai rămas câțiva jucători locali, de dimensiuni mai mici, precum Irum Reghin sau MAT Craiova, cea mai mare parte a tractoarelor comercializate în România vin din import, de la producători precum John Deere, New Holland sau Case.
57% din suprafața totală a României este utilizată din punct de vedere agricol, în comparație cu Germania, spre exemplu, unde doar puțin peste un sfert din suprafața țării este destinată agriculturii, sau, la polul opus, cu Marea Britanie, unde exploatațiile agricole acoperă aproape trei sferturi din țară. Cu alte cuvinte, România are o suprafață agricolă utilizată de 13,5 milioane de hectare, iar aproape două treimi din terenuri sunt arabile. Cerealele (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică) sunt principala cultură vegetală, ocupând peste cinci milioane de hectare din suprafața agricolă a României.
Anul trecut, agricultura, silvicultura și pescuitul au generat 4,4% din Produsul Intern Brut și au contribuit cu 0,7% la creșterea economică de 6,9% a României.
Cifrele din teren
Agricultura este un sector care a generat anul trecut 4,4% din Produsul Intern Brut.
- 17,3 miliarde de euro este producția agricolă a României în 2017, potrivit Eurostat.
- 20% este creșterea parcului național de tractoare în ultimul deceniu.
- 13,5 milioane de hectare este suprafața agricolă utilizată a României, iar aproape două treimi din terenuri sunt arabile. Cerealele reprezintă cea mai importantă cultură vegetală a României, ocupând peste cinci milioane de hectare.