Indicele NewMoney: care sunt orașele din România unde s-au scumpit și s-au ieftinit cel mai mult apartamentele față de 2008

Andreea Neferu 28/05/2018 | 11:57 Companii
Indicele NewMoney: care sunt orașele din România unde s-au scumpit și s-au ieftinit cel mai mult apartamentele față de 2008

Piața locuințelor este unul dintre cele mai sensibile sectoare la fluctuațiile economice, iar recesiunea care a început săși facă sim­țită prezența și în România acum aproape zece ani a arătat cu vârf și îndesat că orice boom nesustenabil de prețuri va fi, în mod inevitabil, urmat de căderi dramatice. Un deceniu și o criză mai târziu, prețurile apartamentelor au început din nou să crească, dar, cu mici excepții, încă sunt departe de valorile din 2008.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

Localitatea cu cea mai mare scădere de preț comparativ cu acum zece ani este Piatra-Neamț, unde un metru pătrat util costa, în medie, la nivelul primului trimestru din 2018, 670 de euro, un minus de 45% raportat la acum un deceniu, potrivit datelor platformei imobiliare.ro. Și în Capitală, pre­țurile din prezent, de 1.260 de euro pe metru pătrat util, sunt cu aproape 42% mai mici față de începutul lui 2008, Bucu­reștiul fiind de altfel unul dintre orașele care au recuperat cel mai puțin din prețurile de dinainte de criză. Singurul mare oraș din țară unde prețul mediu solicitat de pro­prietarii care vor să-și vândă apartamentele a reușit să depășească borna atinsă în urmă cu zece ani este Cluj-Napoca, unde de altfel apartamentele și casele au ajuns să devină mai scumpe chiar și decât cele din Capitală. Astfel, prețul mediu din pri­mul trimestru al acestui an a ajuns în orașul din Transilvania la circa 1.500 de euro pe metru pătrat util, un plus de peste 15% față de aceeași perioadă din 2008. Cu alte cuvinte, un apartament de două came­re cu o suprafață de 50 de metri pătrați utili costa, la nivelul pri­melor trei luni din 2018, în medie, circa 74.000 de euro în Cluj-Napoca, față de 64.000 de euro în 2008, arată calculele NewMoney.

Citiți și: Indicele NewMoney: Ce ne rezervă viitorul. Câți copii mai merg la școală în România

Dacă anul trecut, locuințele s-au scumpit cu peste 10%, pentru anul acesta estimările din piață indică un plus ceva mai moderat, de 5-8%. Cadența pieței rezidențiale este influen­țată în 2018 de mai mulți factori, printre care reducerea plafonului aferent programului Prima Casă la 2 miliarde de lei, față de 2,5 mi­liarde de lei anul trecut, dar și creșterea până la aproape 3% a ROBOR la trei luni (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară), ceea ce înseamnă o scumpire a creditelor pen­tru achiziția unei locuințe.

Anul trecut, peste 53.000 de locuințe au fost livrate la nivel național, iar povestea cons­truc­țiilor rezidențiale nu e nici pe departe aproape de un epilog, mai ales că nu­mărul de autorizații de construire pentru clădiri rezi­dențiale – o proiecție a vii­toarelor intrări în piață – s-a ridicat anul trecut la aproape 42.000, în creștere cu 7,6% față de 2016.

 

Preț vs noi locuințe

Piața rezidențială a reușit să-și revină în ultimii ani, astfel că România a început să se umple (din nou) de șantiere de blocuri sau case.

  •  6 orașe din țară aveau la nivelul primului trimestru al acestui an prețuri medii la apartamente de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util – Cluj-Napoca, București, Timișoara, Constanța, Brașov și Craiova, potrivit imobiliare.ro.
  •  53.000 de locuințe au fost construite anul trecut la nivel național, în creștere cu 2% față de 2016, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).
  •  42.000 de autorizații de construire de clădiri rezidențiale au fost eliberate anul trecut în România, potrivit INS.

 

Citiți mai mult despre piața imobiliară din România în cel mai recent număr (41) al revistei NewMoney!

Noua eră a retailului: Dezvoltatorii imobiliari construiesc mai puține malluri, dar investesc la foc continuu în extinderea proiectelor existente

Cum au ajuns dezvoltatorii imobiliari pe al căror „certificat de naștere” scrie România să fie cunoscuți în toată Europa Centrală și de Est

Până acum câțiva ani, regula de aur a dezvoltatorilor de birouri era „locație, locație, locație”. Care este noua lor rețetă?

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.