Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

NewMoney 17/02/2017 | 12:18 Ştiri
Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

Cei mai bogați o sută de români au pe mână averi cumulate de 15,5 miliarde de euro, iar 54% din acestea au fost construite pe baza relațiilor cu statul, adică așa-numitul „capitalism de cumetrie”, conform unei analize NewMoney, realizată pe baza unui studiu al revistei The Economist și a Topului 300 Capital „Cei mai bogați Români”, ediția 2016.

Raportat la Produsul Intern Brut al României de anul trecut, estimat la circa 169 de miliarde de euro de Comisia de Prognoză, averea cumulată de cei mai bogați români reprezintă circa 9% din PIB, iar partea de capitalism de cumetrie – 5%.

Capitalismul de cumetrie, bazat pe relația cu statul (sau „crony capitalism”, cum îl denumește The Economist), a fost experimentat de România încă de la începutul anilor `90. Sintagma a intrat în limbajul comun în special după ce fostul președinte Ion Iliescu a folosit-o în urmă cu 15 ani într-un discurs în fața Parlamentului, unde arăta că „un grup de indivizi interesați parazitează finanțele statului, naționalizând pierderile lor și reținând profitul”.

Citiți și: Toate lucrurile mai puțin știute despre proprietarul Veranda Mall

Citiți și: Fundația lui Soros își închide porțile în România. În 25 de ani, a finanțat proiecte de 160 de milioane de dolari

Domeniile predispuse capitalismului de cumetrie sunt fie cele în care se pot face afaceri direct cu statul , fie cele care sunt masiv reglementate. Și aici este vorba de Construcții, Energie, Imobiliare, Industrie, Servicii IT, Servicii medicale, Comunicații, Servicii portuare.

Statele autoritare cu un grad ridicat de corupție se află în vârful clasamentelor pe care The Economist le-a realizat în 2014 și 2015 pe baza acestei metodologii. Rusia ocupă primul loc în crony-capitalism index, realizat de revista britanică în 2016. Ucraina, Mexic sau Turcia ocupă, la rândul lor, poziții din prima parte a clasamentului.

Citiți și: Capitalismul de cumetrie: mic tratat

Citiți și: Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

Potrivit The Economist, ponderea capitalului de cumetrie se ridica anul trecut la 1,5% din PIB în țările dezvoltate, în timp ce în statele emergente indicatorul ajungea la 4% din PIB, după ce a atins un maxim de 7% în 2008. Publicația britanică ia în calcul pentru indicele capitalismului de cumetrie și pentru raportarea la Produsul Intern Brut doar averile de peste un miliard de dolari.

Citiți mai mult despre rețeta averilor de cumetrie din România în numărul 9 al revistei NewMoney, care apare luni, 20 februarie.