Incredibil! Un român a prezis cu trei luni înainte criza mondială a noului coronavirus

Elena Marinescu 06/03/2020 | 22:16 Ştiri
Incredibil! Un român a prezis cu trei luni înainte criza mondială a noului coronavirus

Mihai Chişu, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţă, a scris, la finalul lunii noiembrie 2019, că este posibilă apariţia unui eveniment „black swan”, care va lovi pieţele financiare, acea întâmplare care va suprinde şi care va avea un efect major în lume. Mai mult, el a estimat că acel eveniment major e posibil să vină din China.

Agenţia de evaluare Moody’s avertizează că o eventuală pandemie ar declanşa o recesiune în SUA şi la nivel global în prima jumătate a anului.

După apariţia noului coronavirus, considerat de mulţi un „black swan”, Mihai Chişu a precizat pentru financialintelligence.ro că este bine să te transformi într-un pesimist profilactic când optimismul pieţelor este contagios.

Profeţia, împlinită!

Ca să fie considerat lebădă neagră, potrivit teoriei lui Nassim Taleb, un eveniment trebuie să întrunească simultan următoarele caracteristici: să fie rar, să fie neprevăzut (deci un eveniment improbabil), să aibă un impact major și să nu poată fi explicat decât după producerea lui.

„Multă lume mă sună zilele astea să mă întrebe ce să facă la Bursă, dacă să vândă sau să cumpere. Le spun tuturor că întrebarea este cel puțin tardivă, pentru că în piață funcționezi după un plan dinainte stabilit și răspunsul la această întrebare ar fi trebuit deja să îl aibă. Altfel cazi pradă sentimentelor și începi să iei decizii greșite precum în harta sentimentelor de mai jos.

Intră în funcțiune toate predilecțiile comportamentale de care nici nu știi că ești capabil, ți se activează toate reacțiile de teamă și regret care sapă încet și sigur în partea ta rațională. Singurul mod de a le contracara eficient este să funcționezi după planul pe care ți-l faci când nu ești afectat de aceste sentimente și orice ar fi să te ții de el.

Așadar, dacă ești un investitor pe termen lung privește această perioadă ca pe o secvență doar în proiectul tău pe termen lung și trateaz-o ca pe o oportunitate. Poți chiar să mărești crești rata de participare la prețuri mai mici, dar nu te grăbi.

Dacă ești un market timer, dacă ești un speculator, unul care crezi că ești mai bun decât piața, deja nu ar mai fi trebuit să fii în piață acum cu vreo poziție”, a mai spus Mai mult, el a estimat că acel eveniment major e posibil să vină din China”, a mai declarat brokerul.

Lovitură devastatoare pe bursă

Panica provocată de coronavirus a generat prăbuşirea pieţelor bursiere, care au înregistrat cea mai proastă săptămână de după criza financiară globală din 2008, ceea ce duce pierderile burselor la 5.000 de miliarde de dolari. Speranţele că epidemia, care a început în China, se va termina în câteva luni şi că activitatea economică va reveni rapid la normal s-au spulberat odată cu explozia numărului de cazuri de infecţie descoperite la nivel internaţional.

Dimpotrivă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că toate ţările lumii trebuie să fie pregătite pentru o pandemie.

Cercetătorii spun că există în continuare multe necunoscute cu privire la noul coronavirus iar punerea la punct a unui vaccin ar putea dura până la 18 luni. Pe lângă stocarea de echipamente medicale, guvernele au ordonat închiderea şcolilor şi au anulat evenimentele cu o mare participare, în încercarea de a opri răspândirea virusului cunoscut sub denumirea de COVID-19. La ora actuală, la nivel global se înregistrează peste 100.000 de cazuri de îmbolnăvire şi aproape 3.500 de decese.

În Europa, situaţia este din ce în ce mai alarmantă în Italia, care a raportat în ultimele 24 de ore 778 de noi cazuri de îmbolnăvire şi 197 de morţi cauza infectării cu noul coronavirus. În total, sunt 4.636 la nivel naţional, în majoritatea regiunilor Italiei, însă în continuare cea mai afectată zonă este Lombardia, după cum a anunţat Serviciul naţional de protecţie civilă.

În România, până acum nouă persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus.