Incident aviatic în zona poligonului Mălina. Un avion F-16 s-a dezmembrat în zbor

Elena Marinescu 13/07/2021 | 18:10 Ştiri
Incident aviatic în zona poligonului Mălina. Un avion F-16 s-a dezmembrat în zbor

Piese dintr-o aeronavă F-16 au căzut marţi, în timpul unui exerciţiu, în judeţul Galaţi, Forţele Aeriene Române raportând că acest incident nu a pus în pericol viaţa niciunei persoane.

În momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon„, potrivit unei informări postate de site-ul Forţelor Aeriene Române.

Potrivit sursei citate, pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviaţie Vânătoare a Forţelor Aeriene Române a raportat incidentul de zbor din timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina din judeţul Galaţi.

Incidentul nu a pus în pericol viaţa pilotului sau a altor persoane şi nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăţi şi bunuri de la sol„, precizează Forţele Aeriene Române.

Conform procedurilor standard în aceste situaţii, pilotul aeronavei a raportat situaţia de urgenţă şi a aterizat în siguranţă pe aerodromul de bază.

Deocamdată nu se cunoaște ora la care s-a produs incidentul și nici cauza exactă care a dus la aterizarea de urgență. Potrivit unor surse, ar fi vorba de vibrații raportate în cursul zborului și care ar fi indicat o posibilă dezintegrare a aparatului după ce a fost lansată o bombă de antrenament. Drept urmare, pilotul a abandonat misiunea și a aterizat de urgență.

O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii incidentului.