Încă o ţară europeană impune restricţii românilor. MAE: Le este ”recomandată ferm” auto-izolarea la domiciliu pentru 14 zile

Elena Marinescu 09/07/2020 | 18:28 Ştiri
Încă o ţară europeană impune restricţii românilor. MAE: Le este ”recomandată ferm” auto-izolarea la domiciliu pentru 14 zile

Ministerul de Externe anunţă că, începând de joi, cetăţenilor care ajung din România în Olanda le este ”recomandată ferm” auto-izolarea la domiciliu pentru 14 zile. De asemenea, toţi pasagerii cu vârsta peste 13 ani care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroporturile din Regatul Ţărilor de Jos trebuie să completeze o declaraţie de sănătate pe propria răspundere, urmând să fie făcute verificări aleatorii.

Până în prezent, nouă țări europene, dintre care opt din UE, au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus de la noi. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste țări sunt: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia şi Marea Britanie.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informaţiile oficiale comunicate astăzi de către autorităţile olandeze Ambasadei României la Haga, începând cu data de 9 iulie a.c., cetăţenilor care se deplasează din România în Olanda le este recomandată ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Ţărilor de Jos”, arată MAE.

Declaraţie de sănătate pe propria răspundere, la aeroport

Potrivit Ministerului olandez al Sănătăţii, Bunăstării şi Sportului, toţi pasagerii cu vârsta peste 13 ani care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroporturile din Regatul Ţărilor de Jos, indiferent de ţara din care sau spre care călătoresc, au obligaţia de a completa o declaraţie de sănătate pe propria răspundere. Personalul din cadrul aeroportului va efectua verificări aleatorii ale pasagerilor, solicitând prezentarea declaraţiei completate şi semnate.

Informaţii cu privire la noua măsură, precum şi declaraţia menţionată anterior sunt disponibile pe site-urile: https://www.government.nl/documents/publications/2020/07/07/information-for-passengers-flying-to-and-from-the-netherlands şi https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-roemenie.

Ministerul de Externe reaminteşte că românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga + 31 70 354 15 80; + 31 70 322 86 12 şi + 31 70 331 99 80, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice + 31 651 596 107.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51932, http://haga.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.