Înalta Curte de Casație și Justiție va sesiza CCR cu privire la legea privind desființarea pensiilor speciale

NewMoney 28/01/2020 | 16:30 Ştiri
Înalta Curte de Casație și Justiție va sesiza CCR cu privire la legea privind desființarea pensiilor speciale

Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție vor sesiza Curtea Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acelorași surse, draftul sesizării este deja redactat.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.

USR a propus un amendament pentru plafonarea pensiilor magistraților

USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.

Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.