INACO publică Ghidul locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19

Andrei Dumitru 24/03/2020 | 10:56 Ştiri
INACO publică Ghidul locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19

Peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj. În aceste momente de perturbare majoră a echilibrului sanitar, economic și financiar, think tank-ul INACO Inițiativa pentru Competitivitate lansează prima ediție a Ghidului locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19. 

„În momentele de cumpănă pe care le trăim este nevoie ca noi toți să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne aduce contribuția la binele celorlalți. Noi, echipa de voluntari ai INACO, punem la dispoziția celor care caută un loc de muncă acest Ghid, cu informații clare, actualizate, eficient structurate și ușor de urmărit, culese de la instituțiile care au nevoie de forță de muncă. Ne gândim și la cei care se întorc definitiv în țară, la cei care își pierd azi slujba, intră în șomaj tehnic sau parțial, la toți cei care caută un loc de muncă, la cei care nu știu unde și cum să le găsească”, a declarat Andreea Paul, președintele INACO, conf. univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale – ASE și coordonatoarea acestui proiect.

Posturile vacante din ghid sunt în sectorul bugetar – în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Medicală – la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Medici, asistenți medicali, personal administrativ în domeniul medical, consilieri juridici, inspectori de trafic rutier sunt câteva dintre cele mai cerute job-uri. Vor urma în ghid locuri de muncă în Poliție și în Asistența socială. Domeniile conexe structurilor statului care se luptă cu reducerea efectelor pandemiei vor face mai multe angajări în perioada următoare, ca urmare a creșterii comenzilor din partea statului și a partenerilor economici care au contract cu statul. În viitorul apropiat, numărul posturilor publicate la stat, cu angajare fară concurs, va crește odată cu presiunea impusă de criză COVID-19.

„În domeniul medical este cea mai mare nevoie de forță de muncă. E nevoie de inspectori rutieri, dar și de ofițeri specialiști, consilieri juridici, economiști de gradul 1″, a declarat Ioana Enache, co-autoare a ghidului și expert civic INACO.

Turismul, transporturile, industria evenimentelor și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt primele domenii afectate direct de criza provocată de pandemia coronavirus. Șocul va fi resimțit și în alte domenii, de aceea e de așteptat o creștere a concedierilor. Echipa de autori va revizui periodic informațiile astfel încât cei interesați să aibă informații la zi, în timp real.

„Comunicații online, transporturi, industria textilă, companii din energia regenerabilă vor fi domenii în care se vor face angajări. În aceste domenii vor fi deschise mai multe posturi de entry-level, pentru a permite formarea personalului companiei. Dezvoltarea abilităților noi va fi crucială în perioada următoare. Persoanele proactive vor fi cele care vor reuși să se adapteze la noua situație”, a declarat Marin Iachimov, co-autor al ghidului și consilier orientare vocațională, membru INACO.

Ghidul este realizat de Andreea Paul, Marin Iachimov (consilier orientare vocațională), Ioana Enache și Dan Gherman, toți membri voluntari în INACO.

Acesta poate fi accesat integral pe site-ul INACO.

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat șiprivată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică al instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România. Această organizație non-guvernamentală este responsabilă pentru lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului (septembrie 2018 – prima ediție, septembrie 2019 – a doua ediție) și cele opt ediții ale „Ghidului surselor de finanțare pentru companii”.