Ştiri

În România nu se mai intră decât cu vaccinare cu schema completă, inclusiv booster sau test PCR, fie dovada trecerii prin boală

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a făcut vineri seară noi precizări despre certificatul digital Covid-19 şi formularul de localizare a pasagerului. Deciziile autorităţilor române ţin cont de deciziile europene.

Ministerul Sănătăţii şi-a asumat să preia toate observaţiile pe care Ministerul Justiţiei şi Consiliul Legislativ le avea. Ca atare, în cursul acestei zile am lucrat pentru a implementa aceste observaţii, astfel încât să avem garanţia unui act normativ care să ofere claritate şi garanţia că toate ministerele şi instituţiile care au atribuţii în implementarea acestor ordonanţe pot să o facă în mod clar şi explicit”, a explicat, vineri seară, Adriana Pistol, după ce Guvernul a trimis forma finală a OUG privind certificatul COVID şi forma finală a OUG privind PLF.

Pistol a confirmat că cine vrea să intre în România trebuie să prezinte un certificat de vaccinare dar nu mai vechi de 270 de zile pentru cei care au făcut doza primară: adică, două doze pentru Pfizer, AstraZeneca și Moderna, și o doză cu J&J. Cine a depășit acest termen, trebuie să prezinte fie test PCR, fie dovada trecerii prin boală. Cei cu doza booster au valabilitate până în 31 decembrie 2022.

 

Am lucrat pentru a implementa observațiile ca să avem garanția unui act normativ care să ofere claritate. În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări, în sensul că sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră certificatele care au dozele cu schema completă primară de vaccinare valabilitatea lor este definită la un număr de 9 luni.

Dacă este vorba despre persoane care au primit doar schema de vaccinare, valabilitatea este de 270 de zile. Pentru cei cu doza booster nu a fost stabilită valabilitatea de către UE. Noi am stabilit-o până la 31 decembrie 2022, urmând a fi modificată în funcție de decizia UE. Decizia despre care se discută la nivel european este de iunie 2023, iar noi vom adopta termenul prevăzut când va fi luată decizia.

Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster. Pe teritoriul României, orice țară care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.”, a spus Adriana Pistol.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, OUG referitoare la certificatul digital COVID, documentul care se solicită la intrarea în România, dar şi la circulaţia persoanelor în spaţiul Uniunii europene.

Autorităţile române au transpus, astfel, decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022. De asemenea, Guvernul a aprobat modificări referitoare la formularul de localizare a pasagerului.

Elena Marinescu

Recent Posts

Vânzările de locuințe din București au crescut cu 63%, în luna aprilie

Piața imobiliară din București continuă să demonstreze în 2024 o performanță remarcabilă de la o…

13 ore ago

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 7,643 miliarde euro

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 7,643 miliarde euro,…

13 ore ago

Cum arată joburile viitorului. 62% dintre elevii români aspiră să lucreze în domeniul IT

Liceenii români preferă IT-ul și telecomunicațiile ca principale opțiuni de carieră (62%), iar 61% dintre…

14 ore ago

Primark continuă expansiunea în România și anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoc

Primark, retailerul internațional de modă, a anunțat că intenționează să deschidă cel de-al patrulea magazin…

15 ore ago

Raport: Producția unor materii prime de bază, precum orez, litiu sau fier, riscă o scădere dramatică până în 2050 din cauza secetei și a caniculei

Producția a nouă materii prime de bază pentru economie și populație - cereale (grâul, orezul…

15 ore ago

Studiu Investimental: 86% dintre investitorii din România investesc pe termen mediu și lung

Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, anunță finalizarea celei…

15 ore ago

Acest website folosește cookies