În primul an de la lansare, sistemul-suport GO Scholarship a pus umărul la primele medalii aduse României de sportivii selectați în program

Andrei Dumitru 02/03/2023 | 12:48 Ştiri
În primul an de la lansare, sistemul-suport GO Scholarship a pus umărul la primele medalii aduse României de sportivii selectați în program

GO Scholarship, sistemul suport de burse sportive creat de Virgil Stănescu și Ana Luca sub umbrela Asociației Sports Hub, a împlinit un an de la lansare și a contribuit la un bilanț extrem de încurajator pentru cei doi fondatori și pentru partenerii proiectului – peste 80 de rezultate excepționale la nivel național și internațional obținute de sportivii GO.

La evenimentul de sărbătorire a primului an de activitate au participat multipli campioni ai României, retrași din activitate – Ana-Maria Brânză (scrimă), Marian Drăgulescu (gimnastică), Geanina Beleagă (canotaj), George Ogăraru (fotbal), antreprenori – Dragoș Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrășcanu (Fan Courier), înalți oficiali români membri ai unor foruri naționale și internaționale – Mihai Covaliu și Narcisa Lecușanu, Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, el însuși campion paralimpic, tineri campioni din programul GO, specialiști sportivi, antrenori, părinți și reprezentanți ai mass media.

Mihaela Mihai. Luca Andrei Oprea. Valentina Necoară. Emma Șonț. Edwin Petrea. Sunt doar câțiva dintre cei peste 40 de sportivi și sportive selectați până în acum în GO Scholarship și care au adus deja rezultate excepționale României. Mihaela Mihai (handbal) a fost prima sportivă care a intrat în programul pilot în 2021. Mihaela este și azi în proiect și, între timp, și-a făcut debutul la echipa națională de senioare a României și la echipa de senioare a CSM București, unde joacă alături de o legendă, Cristina Neagu, desemnată cea mai bună handbalistă a lumii de patru ori.

”Am consolidat proiectul în funcție de nevoile lor, ale părinților și ale antrenorilor, ceea ce ne-a ajutat să construim, cărămidă cu cărămidă, acest sistem. Încă dezvoltăm și învățăm procese și proceduri de funcționare care să se potrivească atâtor sporturi diferite și atâtor caractere diferite, dar sunt foarte bucuros că o putem face alături de o echipă minunată de profesioniști”, a povestit Virgil Stănescu, cel care a asigurat și rolul de moderator al evenimentului. Și tot el a a făcut o trecere în revistă a primelor cifre bifate în primul an de programul GO – 372 sesiuni de pregătire fizică, 215 sesiuni nutriție, 213 sesiuni de psihoterapie și psihologie sportivă, 313 sesiuni consiliere carieră, 717 sesiuni kinetoterapie și fizioterapie.

Cum funcționează sistemul GO

Cum funcționează sistemul GO – sunt selectați sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, în urma recomandărilor venite de la federații sportive, cluburi și specialiști din ramurile sportive alese, dar și prin înscriere directă pe site-ul GOscholarship.ro. Sportivii selectați până acum provin din 12 discipline – baschet, handbal, volei, fotbal, atletism, scrimă, triatlon, ciclism, tenis de masă, escaladă, judo și box.

“Mi-am dorit să creez un sistem prin care să ofer suport celor capabili să-și urmeze visul în sport, dar să înțeleagă și nevoia educației și faptul că aceste două elemente se întrepătrund. Sportul și educația sunt fețele aceleiași monezi, alegerea nu trebuie să fie niciodată între sport și școală”, explică Virgil Stănescu în paginile revistei lansate cu prilejul primului an de existență sub titlul “Schimbăm jocul. Pe locuri, fiți gata, GO!

Potrivit campionului olimpic la scrimă și președintelui COSR, Mihai Covaliu, principala problemă în România este lipsa acelei resurse profesioniste în sport, la toate nivelurile.

”Și părinții, și antrenorii au o mare responsabilitate. Bagheta magică e la ei. Și ei trebuie să fie foarte atenți la cum își conduc copiii, cum îi cresc, cum îi ajută, cum îi învață, cum îi sprijină. E foarte important să creezi un mediu bun, sănătos, în care acești copii să se formeze și să crească. Mai ales că trebuie să fim sinceri și să privim adevărul în față: nu toți copiii care încep un sport ajung campioni. Dar noi trebuie să fim atenți, vorbesc de antrenori și de părinți, la educația pe care o primesc acești copii în mediul în care se formează. Ei pot fi campioni pentru viață. Ei pot fi acei oameni adulți care își creează un stil de viață și-o concepție anume de a reuși în ceea ce-ți propun. Asta ne va ajuta să avem o societate mai sănătoasă și o societate mai performantă”, a punctat Covaliu pe scena evenimentului și în fața sportivilor GO, chiar în timp ce fiul său Vlad câștiga, alături de echipa de juniori, a opta medalie de aur a României la Europenele de scrimă pentru cadeți și juniori de la Tallinn.

Ana Luca, cealaltă jumătate a proiectului, care înainte de a face pasul spre management a făcut timp de 12 ani handbal de performanță, explică și ea esența sistemului GO.

“Când am construit GO Scholarship, am avut tot timpul în minte dezvoltarea unui sistem performant prin care să le dăm ocazia celor admiși să-și lărgească orizontul, să se depășească de la o zi la alta și să devină cea mai bună versiune a lor. Încă de la început, una dintre preocupările noastre a fost să conturăm un proiect cu ample valențe educaționale, prin care să facilităm și accesul părinților, reprezentanților cluburilor și antrenorilor la cât mai multe informații relevante.”

Pentru anul 2022, selecția sportivilor s-a adresat sportivilor din municipiul București și din zonele adiacente. Sportivii beneficiază de consilierea unora dintrecei mai buni specialiști din țară în ceea ce privește educația, nutriția, pregătirea fizică, recuperarea, mental skills și social smartness. Costul cu un sportiv GO în anul 2022 a ajuns la puțin peste 1.000 de euro lunar, iar bugetul total anual al proiectului a fost de aproape 340.000 de euro.

Pentru anul în curs, selecția începe în a doua jumătate a lunii martie. Pe viitor, va fi extinsă la nivel național și vor exista mai multe discipline sportive, cei doi fondatori vizând o scalare a proiectului. Efortul va fi considerabil mai mare, dar au alături deja parteneri puternici și de cursă lungă – Fundația Superbet, BRD, Nike, KPMG, Affidea, cărora li se vor alătura treptat nume noi.

Pentru a fi la curent cu evoluția sportivilor GO și cum se derulează pas cu pas întregul program GO, de urmărit www.goscholarship.ro, www.facebook.com/GOScholarshipRomania/, www.instagram.com/goscholarship.romania .