În curând, pe marile ecrane. Cu ce promisiuni vin rețelele de cinematografe în vara lui 2021

Carmen Constantin 26/05/2021 | 10:31 Financiar
În curând, pe marile ecrane. Cu ce promisiuni vin rețelele de cinematografe în vara lui 2021

„Hai să mergem la un film!“ ne-a ieșit din vocabular în ultimul an și jumătate. Cu sălile încă închise, marile rețele de cine­matografe sunt totuși gata de redeschidere și promit o vară incendiară, cu multe filme mari, care să salveze un business rămas pe linia de plutire.

Un singur cinematograf, cu numai șapte filme în program. Și asta se întâmplă în Bu­curești, la jumătatea lui mai, după luni la rând în care sălile de spectacole au fost închise, iar publicul s-a retras obligatoriu la ora 22.00. Sau la 20.00, în weekend, în func­ție de incidența cazurilor de COVID-19.

Marea redeschidere era așteptată cu su­fletul la gură de o industrie care gâfâia încă dinainte de pandemie, încercând să prindă din urmă restul Europei. „Noi ne bucurăm că am redeschis și că am reușit să redeschidem toată rețeaua de cinematografe, în șase orașe din țară“, spune Diana Cercel, reprezentantă a rețelei Happy Cinema.

Pe durata pandemiei, sălile care aparțin acestui lanț fie au fost parțial închise, fie au fost toate închise. „Am funcționat și cu un singur cinematograf deschis din toată re­țeaua, bună parte din timp. Încercăm să fim op­ti­miști, tocmai de aceea am fost pri­mii care am redeschis în București. Consi­derăm că publicul vrea să se întoarcă la cinema și ve­dem asta, răspunsul este bun, lumea este entuziasmată“, spune specia­lista în marketing.

Cinematografele așteaptă mai multă predictibilitate

Nu toată lumea se grăbește, totuși. Cea mai mare rețea din România, Cinema City, prezentă în 20 de orașe, cu 27 de cinematografe și un total de peste 240 de săli, așteaptă ceva mai multă predicti­bi­litate. „Când vom deschide, nu vom des­chide doar în București sau doar în Timi­șoara. Ci în toate cele 20 de orașe în care suntem prezenți. Astfel încât și filmele să ajungă cât mai rapid la public“, spune Ioa­na Ionescu, directoare de marketing pentru filiala din România a rețelei internaționale.

Cinema City a trecut prin redeschiderea din toamna trecută fără să obțină rezultatele scontate. „Luaserăm toate măsurile de siguranță posibile, doar în America au fost măsuri de siguranță la nivelul celor din România. Și am fost ultimul teritoriu care a deschis, din tot lanțul. Colegii noștri din Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia au avut trei luni în față. Cu toate acestea, i-am prins rapid din urmă, lu­mea s-a întors în număr mare în cinema­tografe, chiar dacă titlurile pe care le aveam nu erau dintre cele mai spectaculoase“, își amintește Ioana Ionescu.

Numai că reînchiderea a venit prea repede, pe 9 noiembrie. „Pentru noi a fost un efort extraordinar să aducem sute de an­gajați înapoi, să facem comenzi… Nu pu­tem face un astfel de efort pentru ca în trei săp­tămâni sau în două luni, în cazul nefe­ricit în care cifrele ar exploda, să fim ne­voiți să-i trimitem din nou în șomaj tehnic“, explică situația reprezentanta celei mai extinse re­țele de cinematografe din România.

Vară fierbinte pentru cinematografe

Vara lui 2021 promite să fie însă altfel decât cea trecută. „Suntem foarte optimiști, urmează o vară in­cen­di­ară, filmele așteaptă doar să aibă unde să se întoarcă pe marile ecrane. Noua animație de la Disney, «Cruella», «Fast & Furios 9», în care doar spațiul rămâne ne­explorat, iar adrenalina curge ca nebuna… O serie lungă de horroruri, pentru care există un apetit extraordinar în România, multe comedii, multe animații. Oamenii vor avea ce să vadă, ce să trăiască și ce să-și amintească din această vară“, pro­mite Ioana Ionescu. „Avem doar nevoie de o minimă predicti­bi­litate ca să putem lua decizia de a redes­chide“, adaugă ea.

Numărul tot mai mic de infectări și titlurile mari îi fac să zâmbească și pe cei de la Happy Cinema. „Nu așteptăm cifre ca în 2019, vor fi cu siguranță mai mici. Dar, pe final de an, situația va fi bună dacă pandemia ne va permite să ținem în continuare deschis. În industria noastră contează enorm să avem parte de predictibilitate“, spune și Diana Cercel.

Și rețeaua ei mizează pe cifre bune în baza filmelor anunțate de distribuitori. „Din iunie avem deja titluri foarte bune, de la animații precum «Tom și Jerry» până la filme de acțiune, SF-uri. Suntem optimiști că la finalul anului cifrele vor arăta OK“, spune reprezentanta rețelei Happy Cinema.

Promisiuni

După un an foarte dificil, că­ruia i-au supraviețuit cu greu, și distribu­i­torii independenți de film se pot declara op­timiști. „Am setat momentan următoa­rele premiere: mult-așteptatul «Another Round» («Încă un rând»), în regia lui Tho­mas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen în rol principal, sosește oficial în cinematogra­fele din România pe 28 mai. Filmul este proaspăt premiat cu Oscar pentru «Cel mai bun film internațional». Următorul titlu e «The Nest» («Cuibul»), în regia lui Sean Durkin, cu Jude Law și Carrie Coon, din 18 iunie“, spune Monica Felea, cofondatoare a companiei de distribuție Bad Unicorn.

Ea e convinsă că, în următorii ani, distribuitorii independenți vor munci doar ca să recupereze pierderile din 2020. „Anul trecut, scăderea generală la nivel de bilete vândute la cinema a fost de minus 78%. Ținând cont de titlurile mari și de capacitatea de 50% a sălilor, putem estima du­blarea numărului de spectatori. Desigur, este în continuare o cifră mică, dar e un pas spre revenirea la normalitate, oricum va arăta o nouă normalitate“, estimează Monica Felea.

Statistica ultimilor ani

Cifrele reci arată că sectorul cinematografelor din România a încasat în 2019 peste 265 de milioane de lei (aproximativ 53 de milioane de euro) și doar ceva mai puțin de 68 de milioane de lei în 2020 (sub 14 milioane de euro), cu același preț mediu pe bilet: 20 de lei. Potrivit datelor Centrului Național al Cinematografiei, anul trecut au fost vândute 3.302.150 de bilete, de peste 4,3 ori mai puține decât în anul anterior, când peste 13 milioane de vizionări au fost plătite.

Optimismul privind cifrele din a doua parte a acestui an e legat de vaccinare și de ridicarea restricțiilor. „Ne-am încurajat angajații să se vaccineze, sperăm ca astfel să putem scăpa de acest coșmar“, spune reprezentanta rețelei Happy Cinema.

„La cifrele de dinainte de pandemie poate vom ajunge spre finalul anului vii­tor“, consideră Diana Cercel, potrivit căreia rețeaua își menține planurile de extindere și va mai deschide câteva cinematografe, chiar în acest an, „la Vaslui, Slobozia, în Colosseumul din București și încă o lo­cație“.

Pentru Cinema City, era esențială relaxa­rea promisă de autorități. Vechile restricții nu permiteau cinematografelor să pro­iecteze filme după ora 19.00, din cauză că spectatorii nu ar fi avut timp să ajungă acasă înainte de ora 22.00, după care cir­culația era interzisă. Fapt care determina pierderea „sloturilor de timp cele mai rele­vante“, explică Ioana Ionescu.

Important e, totuși, sentimentul predo­minant. Potrivit reprezentantei rețelei Ci­ne­ma City, acesta e că „în curând“ devine „în curând, la cinema“.

Acest articol a apărut în numărul 116 al Revistei NewMoney

FOTO: Getty