În contextul condițiilor tot mai dificile din piața de gaze tot mai mulți furnizori de gaze naturale închid businessul

Mihai Nicuț 06/12/2021 | 10:00 Energie
În contextul condițiilor tot mai dificile din piața de gaze tot mai mulți furnizori de gaze naturale închid businessul

În contextul condițiilor tot mai dificile din piața de gaze, cu prețuri în creștere, tot mai mulți furnizori de gaze naturale, deocamdată dintre cei mici, închid businessul și renunță la licențe și la clienți.

Restart Energy, un business românesc și unul dintre cei mai cunoscuți furnizori mici de gaze și energie electrică, a anunțat cu puțin timp în urmă că pune punct furnizării de gaze către clienții casnici.

„Piața de gaze naturale din România – dar și de la nivel european – traversează o pe­rioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, lipsă de predictibilitate în zona de aprovizionare și schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât și al clien­ților finali. Acestor condiții speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecțiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activității de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 și concentrarea pe energie elec­trică și soluții de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noștri valoare adăugată într-un cadru predictibil și stabil“, a anunțat brusc, acum câteva zile, Armand Domuța, general manager al companiei Restart Energy.

„Decizia Restart Energy nu va avea niciun impact asupra furnizării de gaze naturale către cei aproximativ 18.000 de clienți ai com­paniei, aceștia fiind alocați automat și în siguranță către Furnizorii de Ultimă In­stanță alocați de ANRE (Autoritatea Națio­nală de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.). Clienții vor avea la dispoziție o peri­oadă de timp suficientă în care să-și aleagă alt furnizor sau să decidă să rămână la fur­nizorul de ultimă instanță“, a mai anunțat compania.

Zece licențe retrase

Restart nu a fost prima companie din România care a decis să renunțe la furnizarea de gaze naturale către casnici, dar este cea mai mare. ANRE a anunțat recent că, de la începutul anului și până la finalul lui octombrie, a retras zece licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, toate, la solicitarea companiilor. Dintre acestea zece, importante cu adevărat sunt patru cazuri, restul fiind retrase în condițiile în care operatorii nu au prestat serviciul și nu au avut clienți.

Este vorba despre Hargaz Harghita Gaz SRL, Măcin Gaz SRL, Progaz P&D SRL și Vega 93 SRL, furnizori care aveau clienți, unul dintre ei chiar destul de mulți, și care au renunțat de bunăvoie la activitatea de livrare a gazelor și, implicit, și la clienți. În total, numărul clienților acestor furnizori se ridică la aproximativ 15.000.

De ce mor furnizorii de gaze

La jumătatea lui octombrie, vicepreședintele ANRE, Zoltán Nagy Bege, vorbea despre dificultățile cu care se confruntă furnizorii de energie și gaze. „Noi, din păcate, vedem deja la Autori­tate că sunt din ce în ce mai mulți furnizori care ne semnalează aceste dificultăți financiare, unii chiar renunță la licența de furnizare, deci ies din piață, pentru că nu mai sunt capabili să susțină, ceea ce ne duce la rea­litatea că aceste creșteri de prețuri au adus venituri suplimentare în primul rând la producători – la producătorii de energie electrică, la producătorii de gaze naturale, fie că este autohton, din România, fie că este importatorul din Rusia“, spunea atunci Bege.

Probabil că vom mai auzi lunile astea de mici furnizori care depun licența și clienții, în contextul dificil al pieței de gaze. Dar de ce se întâmplă asta?

În încercarea de a „mușca“ tot mai mult dintr-o piață a gazelor care s-a liberalizat în anul pandemic 2020, furnizorii, mai ales cei mici, au început să facă oferte foarte bune, în termen de preț, pentru casnicii pe care și-i doreau clienți. Liberalizarea s-a întâmplat într-un moment fericit pentru ei – pe fon­dul scăderii consumului generat de pandemie și al unei ierni anterioare blânde, care nu a golit depozitele de gaze, prețurile au scăzut accentuat. Se ajunsese, în ultima parte a anului 2020, la cotații de 9-10 euro pentru un MWh de gaz. Furnizorii au venit, așadar, cu oferte bune pentru clienți, cu pre­țuri în scădere și cu promisiunea că aces­tea vor rămâne fixe – deci nu vor crește – pe toată durata contractului, în ge­neral un an.

Ce s-a întâmplat apoi? Economiile și-au revenit, cererea de gaz a început să crească fulminant, cotațiile certificatelor de emisii impuse de Comisia Europeană tuturor pro­du­cătorilor de energie din surse fosile s-au dublat în mai puțin de un an, depozitele sub­terane au rămas goale după o iarnă mai lungă decât de obicei, iar Gazprom, furnizorul de bază al Europei, nu s-a grăbit să crească livrările către continent, așa cum i se solicita. Ca atare, cotațiile la gaz au urcat la niveluri nemaiîntâlnite în istorie – pe piețele spot s-au depășit niveluri de 90 de euro/MWh, deci de zece ori mai mult decât acum un an.

Această explozie de prețuri a găsit furnizorii cu prețuri mici asumate prin contrac­tele lor către clienții finali. S-a ajuns astfel la situația în care costul de achiziție al gazului din piață să fie mai mare decât prețul cu care furnizorii vindeau clienților finali. Adică foarte direct – afacerea merge în pierdere. Cum acest business nu se poate face decât cu cash flow semnificativ, situația se poate rezolva în două feluri.

În primul caz, unii furnizori și-au anunțat clienții, prin acte adiționale la contractele în derulare, că le măresc prețurile – uneori chiar și de trei ori, deși oamenii înțeleseseră că au parte de prețuri fixe pe toată durata contractului. ANRE a intrat pe fir, a amendat drastic patru furnizori, printre care și liderii pieței, și a impus revenirea la vechile prețuri, mai mici. Furnizorii au contestat deciziile Autorității și, până când instanța va da un verdict final, deciziile sunt suspendate. Adică nu-și produc efectele pentru clienți.

În al doilea caz, cel despre care vorbim acum, se ajunge la inevitabilul final: furnizorii, mai ales cei mici, nu au bani să susțină o activitate care merge în pierdere, deci re­nunță la business și la clienți, adică merg la ANRE și cer retragerea licenței de furnizare. Până acum a mers, dar ANRE a schimbat legislația și a anunțat că nu va mai aproba solicitările de retragere a licenței furnizorilor care au clienți. O amânare a inevitabilului, pentru că, dacă aceștia nu au bani să susțină furnizarea, vor muri natural, urmând să fie scoși din rețea de operatorul sistemului național de transport.

Desigur, dincolo de contextul pieței pe care dau vina, și furnizorii au o parte de res­pon­sabilitate, dar nu există date centrali­zate pentru a „împărți vina“, pentru că ele țin de strategia comercială a fiecărei firme.

Precedentul ceh

Dacă la noi fenomenul este vizibil doar la furnizorii mici, altfel au stat lucrurile în Cehia.

  • CLIENȚI. Bohemia Energy, un furnizor alternativ, dar care ajunsese să aibă 900.000 de clienți de gaze și energie electrică, a anunțat în octombrie că oprește activitatea și se închide.
  •  CAUZĂ. „Cu regret, trebuie să anun­țăm că Bohemia Energy Group înce­tează cu efect imediat furnizarea de energie electrică și gaze către piața energetică cehă. Am fost forțați să facem acest pas drastic din cauza majo­rării continue și abrupte a prețurilor la energie electrică pe piața angro, unde prețul ambelor mărfuri furnizate (electricitate și gaze naturale) este acum de trei ori mai mare decât anul trecut“, a anunțat compania pe site-ul propriu.
  • FONDATORUL. Compania Bohemia Energy a fost înființată și controlată de omul de afaceri Jiří Písařík, a cărui avere a fost estimată anul acesta de revista Forbes la 378 de milioane de dolari.

Acest articol a apărut în numărul 128 al revistei NewMoney

FOTO: Getty