În ce măsură va putea face față piața locală de capital trecerii în liga următoare

Alexandra Pele 25/09/2018 | 11:02 Financiar
În ce măsură va putea face față piața locală de capital trecerii în liga următoare

Trecerea în liga următoare este un dezi­derat deja vechi al pieței locale de ca­pi­tal. În ce măsură va putea însă face față în rândul jucătorilor de talie medie este o întrebare care are nevoie de un răs­puns rapid, având în vedere cât de aproape este de a întruni criteriile tehnice de promovare.

Acest articol a apărut în numărul 49 (24 septembrie – 7 octombrie) al revistei NewMoney

Bursa de Valori București (BVB) se află pe lista de observație a agenției FTSE Russel, în vederea promovării de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emer­gentă. Un verdict final ar urma să fie dat în această toamnă, perioada de monitori­zare fiind, de regulă, de doi ani. Punctele slabe sunt prea bine cunoscute.

Printre cele mai importante criterii pe care BVB nu le îndeplinește se numără „o piață de acțiuni liberă și bine dezvoltată“ și „suficientă lichiditate încât să suporte investiții globale însemnate“, notează agenția. Altfel spus, pe bursă se „învârt“ prea puțini bani și prea puține acțiuni față de volumul de care ar avea nevoie investitorii internaționali. Și, deși această pro­blemă poate fi rezolvată, spre exemplu, prin listarea Hidroelectrica, întrebarea rămâne în ce măsură își permite România riscul de a avea de gestionat intrări masive de capital și potențiale ieșiri masive a acelor bani în perioade de turbulență.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.