În ce măsură pot acoperi refugiații ucraineni deficitul mare de forță de muncă din România

Aproape 80.000 de ucraineni care au fugit de război au rămas în România de la debutul invaziei ruse în țara vecină. Câteva mii dintre ei și-au găsit de lucru între timp, dar piața e în continuare doldora de oferte. Experții în piața muncii spun că mai e mult până la echilibru. Pentru unele dintre firmele românești, noii angajați ucraineni se dovedesc însă exact soluția de care aveau nevoie.
„Salut! Numele meu este Vitaliy G., iar în urmă cu doar trei săptămâni lucram ca director strategic într-o agenție de marketing de top cu sediul în Kiev, Ucraina. Acum sunt refugiat în București cu două fiice și o soție însărcinată. Sunt recunoscător voluntarilor români pentru că au oferit familiei mele adăpost și hrană, dar nu vreau să exploatez multă vreme bunătatea lor. De ce scriu acest post? Am nevoie de ajutorul tău: un loc de muncă în marketing.“ Așa începe o postare devenită virală pe LinkedIn, cu peste 65.000 de aprecieri și aproape 25.000 de redistribuiri. Nicio surpriză deci că Vitaliy a primit sute de propuneri de colaborare sau de angajare, inclusiv de la companii din vestul Europei, care-i oferă relocare, pe lângă proiecte de nivel internațional.
Vitaliy e într-o poziție privilegiată, de a-și alege ce va face mai departe. Mii de ucraineni care au rămas în România, mai ales femei și copii, au de asemenea nevoie de sprijin pentru a-și continua viața. Antreprenorii români nu au rămas indiferenți la ce se întâmplă lângă ei.
La Timișoara, Geta Sanda (55 de ani), de meserie ingineră și, de asemenea, fondatoare și manager al Academiei Artei de Înfrumusețare Sandria, are deja două angajate din Ucraina. „Ne-am gândit la posibilitatea lor de dezvoltare, să devină și traineri. Ele sunt de zece ani în domeniu, au avut propriile afaceri. Când a început războiul, au plecat cu ce aveau pe ele. Sunt de meserie și ne-am gândit să ne ajutăm reciproc“, spune Geta Sanda. Cele două refugiate au urmat cursurile acreditate din Timișoara, au obținut o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană și pot ajuta mai departe alte femei care vin din Ucraina și care „nu mai pot practica meseria pe care o aveau“, precizează managerul. Geta Sanda spune că oricum avea „un deficit mare de personal“.
„Lumea nu voia să vină, erau pretenții foarte mari sau erau mai mult pretenții decât muncă.“ Așa că toată lumea are de câștigat.
Experiență fără de preț
Svetlana Karahan (33 de ani), basarabeancă stabilită în România de 13 ani și care deține în București un butic de modă, unde vinde creații proprii cu influențe moldovenești, s-a implicat de la începutul crizei în sprijinul refugiaților. „Știam că e o problemă cu limba, că puțini știu limba engleză, am intrat într-un grup de voluntari. Acolo am aflat de doamna Svetlana, care a venit cu fiica și pisica și își căuta de muncă.“ Svetlana din România nu a stat pe gânduri și a angajat-o pe Svetlana din Ucraina imediat. „I-am oferit un job, cu același salariu pe care îl dau și celorlalte angajate, 2.500 de lei. Am reușit să-i găsesc și chirie doamnei, am cazat-o. Doamna se așteaptă să rămână aici minimum șase luni“, spune antreprenoarea cu studii de economie și administrație publică.
Ajutorul acordat noii angajate e deja răsplătit, din punctul ei de vedere. „Căutam deja o croitoreasă, am pus și anunț, dar nu am reușit să găsesc. A fost o întâmplare fericită, o salvare pentru mine. Știe și croitorie, știe să și coasă, le știe pe toate. În Ucraina avea propria afacere, făcea costume de scrimă pentru competiții internaționale. E foarte migăloasă, lucrează foarte curat“, spune Svetlana Karahan despre noua ei angajată în vârstă de 57 de ani.
Cât despre Innobyte, o firmă de dezvoltare software pentru zona de e-commerce, căutările de angajați printre refugiații din Ucraina sunt încă în desfășurare. „Ne uităm cu precădere la developeri cu cunoștinte de Magento2“, spune Cătălin Șomfălean, chief executive officer (CEO) al firmei.
Compania sa poate angaja acum „în jur de opt-zece persoane, salariile fiind, în funcție de nivelul de cunoștințe și experiență, între 3.000 și 15.000 de lei net. „În niciun caz nu facem diferențe pe bază de naționalitate în cazul developerilor refugiați. Dimpotrivă, ne gândim chiar la oferirea de sprijin pentru relocarea lor, dacă este necesar“, precizează omul de afaceri.
Joburile disponibile sunt publicate pe site-ul companiei și pe diverse portaluri concepute special pentru ucraineni care caută de muncă, precum jobs4ukr.com, precizează Șomfălean. Cu toată suferința și nenorocirile aduse de război, antreprenorul vede în criză și „o dublă oportunitate“. „Cei din Ucraina caută un loc de muncă și un refugiu. Iar statul român, prin noile taxe plătite de către companii pentru munca celor care vin din Ucraina, poate ajuta și mai mult prin acte umanitare poporul ucrainean, mult prea încercat de acest război total inutil“, spune Șomfălean.
Peste 3.000 de contracte de muncă ale unor cetățeni ucraineni erau înregistrate la jumătatea lunii martie în Revisal, arată datele publicate de Ministerul Muncii. Încă de la începutul conflictului, Guvernul a stabilit că ucrainenii care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de nouă luni.
Antreprenorii români nu primesc însă, cel puțin în acest moment, niciun fel de stimulent explicit din partea statului să angajeze refugiați. „Cei mai mulți vor pur și simplu să ajute“, precizează Bogdan Badea, CEO-ul platformei de recrutări eJobs. Portalul a creat o secțiune specială în limba ucraineană. „Sunt undeva la 400 de locuri de muncă postate de diferiți angajatori. Aceleași joburi le postăm și pe Jooble, cel mai mare agregator de joburi din Ucraina, nu ne bazăm doar pe ce vin ei să caute în România“, precizează Bogdan Badea.
Nivelul salariilor oferite ucrainenilor e la același nivel cu ofertele pentru români. „Sunt, poate, puțin mai ridicate pentru ucraineni, ca să acopere și nevoia de cazare sau alte nevoi pe care le au, ca să se poată acomoda într-o țară nouă. Reperul este salariul minim care se acordă muncitorilor din afara Uniunii Europene“, precizează CEO-ul eJobs.
Dezechilibru persistent
Cât despre speranța autorităților române că refugiații din țara vecină ar mai putea reduce deficitul de forță de muncă, Bogdan Badea e destul de sceptic.
„Câteva mii de angajați noi, la peste 100.000 de joburi disponibile pentru muncitori străini, nu e prea mult… Iar ritmul de angajare e destul de lent. Cum cei mai mulți dintre ucrainenii care rămân în România sunt femei și copii, asta nu ajută prea mult domeniile construcțiilor și HoReCa, ce aveau cea mai multă nevoie de forță de muncă din import.“
Acest articol a apărut în numărul 137 al revistei NewMoney.
FOTO: Getty