În ce domenii sunt așteptate cele mai multe angajări până la sfârșitul anului

Gabriel Bucur 12/09/2017 | 12:20 Ştiri
În ce domenii sunt așteptate cele mai multe angajări până la sfârșitul anului

Circa 20% din angajatorii din România plănuiesc să-și crească numărul de angajați în trimestrul IV, în timp ce 12% au de gând să facă reduceri de personal și 66% nu au în vedere nicio schimbare, arată ediția aferentă perioadei octombrie – decembrie 2017 a studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă.

Previziunea netă de angajare, ajustată sezonier cu +15%, este cu 1 punct procentual mai puternică decât cea raportată în trimestrul III și cu 3 puncte procentuale mai robustă decât în trimestrul IV din 2016, mai este precizat în studiu.

Comprativ cu situația din trimestrele anterioare din an, trimestrul IV aduce semne de prudență sporită, cauzate de un cadru de reglementare în schimbare, ce îndeamnă angajatorii la expectativă, până își recalibrează bugetele și nevoile de personal, este de părere Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România, liderul mondial în soluții privind forța de muncă.

„Prognozele sunt din nou pozitive, iar, pentru al nouălea trimestru consecutiv, valorile sunt alcătuite din două cifre, dar creșterea prognozată pentru trimestrul nu mai este la fel de omogenă ca în trecut. (…) în trimestrul IV sunt raportate intenții negative în două sectoare: Energie electrică, apă, gaze și Transport, depozitare și comunicații. De asemenea, în cinci din cele opt regiuni și cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii și-au temperat planurile de angajare în comparație cu intervalul iulie – septembrie 2017”, a mai declarat Igor Hahn.

Unde sunt prevăzute creșteri de personal

Specialiștii așteaptă ca, în următoarele trei luni, numărul total de angajați să crească în opt din cele zece sectoare de activitate și în toate cele opt regiuni ale țării. Potrivit studiului, planurile de angajare sunt mai robuste decât în trimestrul IV din 2016 în șapte din cele zece sectoare de activitate și în cinci din cele opt regiuni, dar slăbesc de față de trimestrul III din 2017 în cinci sectoare și cinci regiuni.

Cel mai mare declin, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se înregistrează în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea actuală de +2% este cu 21 de puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul III din 2017 și cu 23 de puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV din 2016.

Îmbunătățirile cele mai vizibile, de la trimestru la trimestru și de la an la an, sunt raportate de angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde previziunea netă de angajare de +24% se consolidează cu 17 puncte procentuale față de iulie – septembrie 2017 și cu 18 puncte procentuale față de trimestrul IV din 2016. Perspectivele de angajare în acest sector, arată studiul, sunt printre cele mai optimiste din țară, alături de cele raportate de angajatorii din Industria prelucrătoare, unde previziunea se ridică la +32% și de cei din sectorul Hoteluri și restaurante, unde se raportează o previziune +19%.

La nivel regional, perspectivele de angajare cele mai favorabile sunt raportate în regiunile București și Ilfov și Nord-Vest, unde previziunile sunt de +17%, respectiv +15%. În aceste două regiuni perspectivele din trimestrul IV sunt însă mai slabe decât cele raportate în trimestrul precedent, cu 3, respectiv 7 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se înregistrează însă în regiunea Nord-Est, unde previziunea netă de angajare atinge +2%, slăbind față de trimestrul III din 2017 cu 18 puncte procentuale, prezintă studiul Manpower. Un climat de ocupare a forței de muncă la fel de lipsit de dinamism este prognozat și pentru regiunea Sud-Vest, unde angajatorii raportează o previziune de +3%, care slăbește cu 8 puncte procentuale față de trimestrul III din 2017, dar se îmbunătățește cu 3 puncte procentuale față de trimestrul IV din 2016.

Rezultatele în funcție de dimensiunea organizației arată că în trei din cele patru categorii de organizații angajatorii sunt optimiști. În categoria organizații mari se raportează o previziune netă de angajare de +28%, care se consolidează cu 3 puncte procentuale față de trimestrul III din 2017 și cu 8 puncte procentuale față de anul trecut. Angajatorii din micro-organizații raportează însă o prognoză negativă de -1%, Previziunea slăbind ușor față de perspectiva staționară din ultimul trimestru și menținându-se stabilă în comparație cu perspectivele raportate în trimestrul IV din 2016.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.