În 2016, România putea trece în liga statelor mai puțin corupte. Cum ar putea influența bâlbâielile din Justiție evoluția

Florel Manu 24/08/2017 | 12:56 Ştiri
În 2016, România putea trece în liga statelor mai puțin corupte. Cum ar putea influența bâlbâielile din Justiție evoluția

Modificarea pachetului de legi privind Justiţia, prin care procurorul general şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de CSM la propunerea ministrului Justiţiei, preşedintele fiind exclus din procedură, a iritat din nou opinia publică.

Câteva sute de oameni au reacționat și au venit din nou în Piața Victoriei, unde, la începutul anului, au protestat tot față de modificări aduse legilor privind Justiția, propuse atunci de fostul ministru Florin Iordache.

Una din problemele pe care și le pun reprezentanții societății civile este o posibilă evoluție a faptelor de corupție. Și asta în condițiile în care, anul trecut, agenția Transparency International plasa România pe locul 57 la nivel global într-un top al corupției realizat pe un grup 168 de țări. România acumula 48 de puncte în acest top și era situată încă în zona celui mai înalt nivel de corupție.

Și asta în condițiile în care, începând din 2014, pe fondul intensificării acțiunilor DNA, indicele de corupție al României a fost în continuă scădere. În 2014 acesta era de 43 de unități. În 2015 nivelul s-a menținut, însă din 2015 a început să se îmbunătățească, la 46 de unități, iar anul trecut a ajuns la 48 de unități. Practic indicele de corupție al României era similar cu cel al Ungariei. „Îmbunătățirea indicelui de percepție a corupției este rezultatul eforturilor anticorupție ale instituțiilor naționale, fie ele de prevenire, de combatere sau de sancționare a corupției, dar și eforturilor societății civile care a contribuit substanțial la efortul de aliniere a acestora la standardele internaționale”, se arată în raportul Transparency International, publicat la începutul acestui an, bazându-se pe datele din 2016.

Întrebarea care se pune este dacă modificarea acestor legi ar putea trage România înapoi. Dacă indicele de percepție a coruției s-a îmbunătățit ușor, în ultimii trei ani, acum acesta ar putea să se deterioreze din nou. În ultima jumătate de an, mai multe misiuni diplomatice acreditate la București, printre care cea mai activă a fost cea a Statelor Unite, au atras atenția asupra măsurilor anticorupție care au scăzut în intensitate. De aici și temerea că faptele de corupție s-ar putea amplifica.

De această dată, pachetul de legi privind modificarea procedurii de numire a șefilor de parchete a fost introdusă de actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader. Potrivit acestor modificări, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum. Documentul mai arată că mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.